Scholen mogen zelf kiezen voor afstandsonderwijs

©ANP

De scholen verstrengen de komende weken hun coronabeleid, maar worden in code oranje niet langer verplicht afstandsonderwijs te organiseren. Alleen middelbare scholen die dat zelf willen en ook kunnen aantonen dat ze iedereen bereiken, zullen dat doen.

Uiterlijk tegen de herfstvakantie moeten alle Vlaamse scholen in hun coronabeleid overschakelen op de strengere code oranje. Maar de draaiboeken worden herschreven zodat alle leerlingen en scholieren ook in die omstandigheden naar school kunnen blijven gaan.

Dat is maandagavond laat beslist op overleg tussen de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en -vakbonden.

Ventiel

Wel kunnen scholen beslissen van die regel af te wijken vanaf het derde middelbaar, op voorwaarde dat ze alle leerlingen met afstandsonderwijs kunnen bereiken. Weyts spreekt van een 'ventiel' dat in noodsituaties kan worden open gedraaid als de lokale situatie dat vraagt.

Mondmasker op speelplaats

De overschakeling naar code oranje betekent ook dat enkele veiligheidsmaatregelen aangescherpt worden. Het gaat over eerder praktische zaken, zoals vaste plaatsen in de refter of het verbod op buitenschoolse activiteiten. Alleen zwemlessen kunnen daarbij wel doorgaan.

Daarnaast zijn mondmaskers in het middelbaar vanaf nu ook verplicht op de speelplaats, tenzij de veilige afstand van anderhalve meter kan worden gerespecteerd. Voor de lessen lichamelijke opvoeding geldt het protocol van de sportsector. Douchen kan bijvoorbeeld niet en indoor sporten kan alleen als anderhalve meter afstand wordt gehouden.

De Lijn engageert zich om overvolle trams of bussen te vermijden. Zo moet ook de weg van en naar school veiliger kunnen verlopen. Volgens Weyts zullen op 450 trajecten ook private autobussen rijden, zodat één op de drie stoelen leeg kan blijven op de bussen. Controleurs die normaal checken of iedereen een ticket heeft betaald, zullen ook nakijken of die maximumcapaciteit wordt nageleefd.

Leerachterstand

Vorige week kwamen de onderwijspartners al eens samen, maar ze konden de knoop toen niet doorhakken. Weyts en de koepels wilden de regels aanpassen zodat iedereen steeds voltijds naar de les kan.

Volgens de oorspronkelijke draaiboeken van juni schakelden leerlingen vanaf het derde middelbaar bij code oranje over op halftijds fysiek onderwijs. Dat is nefast, vindt Weyts, want de meest kwetsbare leerlingen zijn de eerste slachtoffers van gesloten scholen. Ook voor leerkrachten is het complex om klassen op te splitsen en tegelijk fysiek onderwijs en afstandsonderwijs te organiseren.

'Daarom zeggen wij heel duidelijk: 'Wij willen alle scholen open, voor alle leerlingen, in heel Vlaanderen'', zei Weyts dinsdagmorgen op Radio 1. 'Het is het beste voor de kinderen. Het kan veilig. Laat ons dat doen.'

Weinig besmettingen

Bovendien tonen de gegevens van de Centra voor Leerlingenbegeleiding volgens de minister aan dat het virus binnen de schoolmuren beter onder controle is dan buiten. 'Als heel Vlaanderen het zo goed zou doen als de scholieren, leerkrachten en schooldirecties, hadden we een andere pandemie', zei Weyts dinsdagochtend op Radio 1.

De vakbonden wilden dat niet zonder bijkomende verstrengingen. Ook wilden ze afwachten of de federale regering en de deelstaten vrijdag voldoende streng zou optreden tegen het oprukkende virus. Maar nu is er dus wel een akkoord.

Katholiek onderwijs

De katholieke koepel reageert tevreden. 'Zowel voor hun mentale welbevinden als het wegwerken van de leerachterstand is het goed dat ook onze oudere leerlingen van het secundair onderwijs voltijds naar school kunnen blijven gaan in code oranje en rood, en dat scholen tegelijk lokaal kunnen beslissen om afstandsonderwijs te organiseren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud