Advertentie

Slechts 1 op 3 asielzoekers naar werk begeleid

De begeleiding van asielzoekers naar werk loopt mank. ©Photo News

Van de zowat 18.400 asielzoekers die sinds het begin van de vluchtelingencrisis in 2015 in Vlaanderen zijn toegekomen en die een arbeidskaart konden verwerven, hebben er zich maar 5.500 bij de VDAB ingeschreven als werkzoekende.

De arbeidsbemiddelingsdienst VDAB volgt dus slechts een op de drie asielzoekers die mogen werken op.

Een deel van de 13.000 niet ingeschreven asielzoekers is mogelijk al aan het werk. ‘Maar een veel groter deel is dat niet’, zegt Hans Maertens, de topman van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, die in gesprek met De Tijd de cijfers aangrijpt om voor extra inspanningen te ijveren.

De VDAB erkent dat te weinig asielzoekers met een arbeidskaart de weg naar haar vinden. ‘We roepen de OCMW’s, de lokale besturen, het agentschap Integratie en Inburgering en de opvangcentra op om de mensen naar ons door te sturen’, zegt woordvoerster Shaireen Aftab. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) beaamt dat. ‘Pas als die instellingen de asielzoekers doorsturen, kan de VDAB aan de slag gaan.’

Uit eerdere cijfers blijkt dat de VDAB relatief goede cijfers kan voorleggen voor de begeleiding van asielzoekers naar werk. Een kwart van de begeleide personen is na zes maanden aan het werk, na een jaar is dat 37 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud