Studieresultaten wegen minder bij sollicitatie

De universitaire prestaties wegen steeds minder door. ©Shutterstock

Britse afgestudeerden moeten niet langer een ‘onderscheiding’ halen op hun diploma als ze willen solliciteren bij consultant EY. Ook Vlaamse bedrijven vinden studieresultaten en universitaire graden steeds minder doorslaggevend. ‘De juiste mentaliteit kan je niet meten in cijfers’.

Een Britse afgestudeerde die wilde solliciteren bij consultant EY, had daarvoor tot nu toe altijd een ‘academisch toegangsticket’ nodig. Zonder een ‘2:1-degree’, een universitaire graad die te vergelijken is met de Vlaamse ‘onderscheiding’, kwam je niet in aanmerking voor een vacature bij de Britse tak van de consultant. Maar EY keilt die voorwaarde nu overboord. De academische prestatie is voortaan slechts een van de criteria en niet de doorslaggevende. ‘Het academische luik blijft belangrijk, maar het zal sollicitanten voortaan niet meer verhinderen om een voet tussen de deur te krijgen’, aldus Maggie Stilwell, partner bij EY. De consultant hoopt zo ook diversere profielen aan te trekken.

EY treedt daarmee in de voetsporen van andere bedrijven die de afgelopen jaren de fetisj van goede studieresultaten als voorwaarde voor een sollicitatie verlaten hebben. Zo gaf concurrent PwC in mei al aan niet langer te kijken naar de studieresultaten bij het overwegen van kandidaten. Clifford Chance, een van de belangrijkste advocatenkantoren over het Kanaal, volgt zelfs een ‘cv-blind’ hr-beleid. Rekruteerders weten bij gesprekken met kandidaten niet van welke universiteit ze komen en hoe goed ze het daar dan deden.

Universitaire graad

Ook in Vlaanderen hechten werkgevers steeds minder belang aan goede studieresultaten of universitaire graden. Een student die aan een van de Vlaamse universiteiten een ‘onderscheiding’ behaalde - wat neerkomt op gemiddeld 67,5 procent van de studiepunten - koopt zich daar niet meteen de garantie op een job mee.

Volgens de gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) zijn werkgevers immers steeds minder op zoek naar dergelijke primussen die met een onderscheiding op de arbeidsmarkt terecht komen. ‘Buiten de puur academische wereld komen onze consultants de vraag om een universitaire graad echt niet vaak meer tegen’, bevestigt Shaïreen Aftab, woordvoerster van de VDAB.

Een rondvraag bij de Vlaamse bedrijven versterkt die stelling. De drie grote consultancykantoren - EY, Deloitte en KPMG - vinden een universitaire graad en dus goede academische prestaties geen ‘expliciet’ of ‘doorslaggevend’ argument om bij hen te mogen beginnen werken.

‘De Britten doen nu alsof hun initiatief wereldnieuws is, maar in Vlaanderen groeien we daar de facto al enkele jaren naar toe’, zo stelt Wouter Van Linden, hr-directeur van KPMG het cru. ‘We hebben geen formeel proces waarbij we kijken naar graden of cijfers. Het is geen doorslaggevende factor en je mag de rol ervan al een hele tijd niet meer overschatten. Het gaat ons eerder om een reeks aan elementen zoals de persoonlijkheid van de potentiële werknemer. Ook de vraag of hij of zij past binnen het bedrijf is voor ons cruciaal.’

Eenzelfde geluid is te horen bij de Belgische tak van EY. ‘De enige basisvoorwaarde die we vragen is een masterdiploma’, zo bevestigt Christophe Ballegeer, woordvoerder van EY. ‘Daarna kijken we onder meer naar de studieresultaten, maar we maken de selectie zeker ook op basis van de persoonlijkheid. Bovendien moeten we door de verschuiving naar it-domeinen open staan voor een steeds breder pallet aan profielen’.

Ondernemersgeest

De focus van recruiters is dan ook haast geruisloos verschoven van de studieresultaten van een kandidaat naar zijn extra-curriculaire activiteiten. ‘Sommige partners bij ons zijn nog wel gevoelig voor een universitaire graad, maar we vragen hen toch wel om naar veel meer te kijken’, bevestigt Tinne Aerts, senior recruiter consultant bij Deloitte. ‘Heeft iemand mee gewerkt aan een start-up of een ander bedrijfsproject? Die ondernemersgeest kan je niet vatten in cijfers. Die moet je buiten het curriculum gaan zoeken. Dan moet je gaan onderzoeken wie die persoon is.’

Ook in de juridische wereld is de norm van een universitaire graad niet meer absoluut. Al is de beweging daar schoorvoetend en veelal beperkt tot nichekantoren zoals De Juristen, die gespecialiseerd zijn in ICT- en intellectueel eigendomsrecht.

Zelfs in de IT-omgeving doen ‘soft skills’ steeds meer hun intrede ten nadele van universitaire prestaties, bevestigt Kris Poté, communicatiedirecteur bij het IT-dienstenbedrijf Capgemini. ‘We willen niet enkel nerds of wizards aanwerven. De IT-wereld is een snel veranderende omgeving. Je moet daar een echte teamplayer zijn om die snelle omwentelingen aan te kunnen.’

Bovendien is nog een extra graad zoals onderscheiding eisen van it-profielen tout court niet realistisch, stelt Poté. ‘Op de arbeidsmarkt is er al een fors tekort aan it-profielen. Hoe scherper de markt, hoe minder je kan focussen op uitzonderlijke universitaire prestaties of universitaire graden. We zitten in een toestand waarin wij niet meer te kiezen hebben. De kandidaat kiest voor ons. Die evolutie zie ik de eerstkomende jaren ook niet meteen veranderen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content