Tommelein: 'Digitale meters starten in 2019'

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil niet dat de invoering van een digitale stroommeter een bedreiging voor hernieuwbare energie wordt. ©BELGA

De elektriciteitsmeters moeten vanaf 2019 worden vervangen door digitale meters, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Tommelein hoopt vrijdag groen licht te krijgen van de Vlaamse regering voor de invoering van digitale of 'slimme' meters in Vlaanderen. Tot nu toe bleef een politiek akkoord daarover uit. Coalitiepartner N-VA wil eerst beter zicht krijgen op de effecten van de maatregel. 

Maar als het van Tommelein afhangt, blijft het de bedoeling om vanaf januari 2019 de huidige meters te vervangen.

'Ik wil niet het verwijt krijgen dat ik niet op tijd klaar zal zijn met het wetgevend werk en heb mijn administratie gevraagd het voorbereidende werk te starten. Ook bij de netbeheerders zijn voorbereidingen gestart om de streefdatum van 1 januari 2019 te halen als officiële start', zei Tommelein woensdag in het Vlaams Parlement

Zonnepanelen

De geplande invoer creëerde eind vorig jaar onrust bij de eigenaars van zonnepanelen.

Wie vandaag zonnepanelen heeft, ziet zijn stroomteller achteruit draaien op momenten dat de geproduceerde elektriciteit niet in huis wordt gebruikt, maar op het elektriciteitsnet wordt gezet. Die terugdraaiende teller is essentieel voor het rendement dat zonnepaneleneigenaar op hun investering halen en dreigt te verdwijnen bij de invoer van digitale meters. 

Investeren in zonne-energie is vandaag enorm interessant en dat moet en zal in de toekomst ook zo zijn.
Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie (Open VLD)

Tommelein wil beslist vermijden dat eigenaars van zonnepanelen erop achteruit gaan.

'Ik werk al maanden aan het creëren van een draagvlak voor hernieuwbare energie en ik zal niet toelaten dat anderen dat onderuit halen. Investeren in zonne-energie is enorm interessant en dat moet en zal in de toekomst ook zo zijn.'

Klimaat

De Vlaamse regering heeft de extra investeringen in zonne-energie ook nodig om haar klimaatdoelstellingen te halen. Om de doelstellingen te halen moeten er tegen 2020 280 windmolens en 6,4 miljoen zonnepanelen bijkomen. 'Voor elke Vlaming een zonnepaneel', vatte Tommelein de plannen afgelopen zomer samen. 

Vlaanderen telt meer dan 250.000 zonnepaneel-installaties bij particulieren. Zonnepaneeleigenaars werden de voorbij jaren al geviseerd door de invoering van het zogenaamde prosumententarief. Dat is een jaarlijkse bijdrage als vergoeding voor de diensten die de distributienetbeheerder levert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect