Advertentie

Turkse omstreden organisatie gaat schuil achter islamschool

De eerste islamschool in Vlaanderen wil op 1 september de deuren openen in Genk. De nieuwe vzw die de aanvraag heeft ingediend, heeft banden met de omstreden organisatie Milli Görüs. ©ID Photo Agency

De eerste islamschool in Vlaanderen wil op 1 september de deuren openen in Genk. De nieuwe vzw die de aanvraag heeft ingediend, heeft duidelijke banden met de omstreden organisatie Milli Görüs.

Het Selam College heeft een erkenningsaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid om op 1 september te starten. Eerder was al bekend dat het voormalige Syntra-gebouw in Genk door de Islamitische Federatie van België (BIF) was gekocht. Dat is de naam waaronder Milli Görüs, een Turks conservatief-religieuze beweging, in ons land opereert. Toen barstte al een zware politieke discussie los over de al dan niet erkenning van de school.

De beweging Milli Görüs is dan ook omstreden en kwam al onder de loep van de Staatsveiligheid. De inlichtingendiensten omschreven de organisatie uiteindelijk als niet-gewelddadig maar wel conservatief. De leden zijn voornamelijk aanhangers van de Turkse president Erdogan.

Behalve de naam - 'selam' is Turks voor 'hallo' - is er geen enkele verwijzing naar de islam.

Mogelijk daarom is de aanvraag om erkenning door een andere vzw ingediend. Het gaat om de vzw Lectio, die pas in februari is opgericht en vijf bestuursleden uit verschillende Limburgse gemeenten telt. De leden hebben wel duidelijke banden met het BIF. Zo is voorzitter Turgay Cankaya volgens de Facebookpagina van BIF Beringen verantwoordelijk voor Onderwijs binnen het BIF.

De ondervoorzitter Tamer Tuygun was in het verleden het aanspreekpunt van de Unie van Turkse moskeeën in Beringen. Pennignmeester Fatima Can, is volgens verschillende bronnen lid van de lokale Genkse afdeling van het BIF. Een vierde lid, leerkracht Lindsey Dierckxsens, is getrouwd met Musa Demirkoparan, het vijfde lid en eveneens leerkracht. Demirkoparan is volgens de Facebookpagina van BIF Genk de voorzitter van BIF Jeugdmobilisatie.

Staatsveiligheid

Het is opvallend dat de nieuwe school zich niet als islamitische school profileert, zoals bijvoorbeeld de katholieke of Joodse scholen dat wel doen. Behalve de naam - Selam is Turks voor ‘hallo’ - is er geen enkele verwijzing naar de islam. De school geeft wel aan dat ze meertaligheid positief benadert ‘zonder hierbij het Nederlands uit het oog te verliezen’, maar dat gebeurt ook in sommige andere scholen. Cankaya wou gisteren niet reageren op vragen voor meer toelichting.

Er blijven dus nog veel vragen over het pedagogisch project en de achterliggende organisatie. Genks gemeenteraadslid en Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) vindt daarom dat er een nieuwe doorlichting moet komen van de Staatsveiligheid. Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft de onderwijsinspectie gevraagd advies te vragen aan de Staatsveiligheid.

Start schooljaar

Er blijven nog veel vragen over het pedagogisch project en de achterliggende organisatie.

Of de school effectief op 1 september kan starten, hangt af Crevits. Een eerste inspectie gebeurt voor de opstart. De school moet bijvoorbeeld de Belgische grondwet volgen, de eindtermen volgen en de lessen in het Nederlands geven. De onderwijsinspectie geeft advies aan de minister van Onderwijs, maar het is aan hem of haar om over de erkenning te beslissen. Dat moet dus nog voor de start van het schooljaar gebeuren. Als de school mag starten, volgt daarna een tweede bezoek voor een grondig onderzoek.

‘De opening van deze islamschool toelaten zou een gevaarlijk precedent zijn en zou de segregatie nóg meer in de hand werken’, zegt Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). ‘Alle mooie praatjes van de initiatiefnemers kunnen niet verhullen dat Milli Görüs een fundamentalistische en antidemocratische organisatie is met een heel kwalijke reputatie.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud