Turtelboom werkt aan lagere tarieven voor erfenissen

Annemie Turtelboom ©BELGA

Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) werkt aan een aanpassing van de successietarieven. Ze wil inspelen op de federale hervorming van het erfrecht, die meer keuzevrijheid geeft.

Tegen de zomer komt federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) met een voorstel om het erfrecht te hervormen. Vandaag is het niet mogelijk vrij te beslissen wie welk deel van uw erfenis krijgt. Geens wil de verouderde bepalingen aanpassen aan de huidige samenleving en meer keuzevrijheid geven. Concreet wordt onderzocht of het deel dat is voorbehouden voor de kinderen kan worden verlaagd. Om daarop in te spelen, wil de Vlaamse meerderheid ook de tarieven van de erfbelasting aanpassen. Dat is een regionale bevoegdheid. Zowel Open VLD als de N-VA wil de keuzevrijheid die Geens mogelijk maakt aanmoedigen door de tarieven te verlagen voor erfenissen aan mensen met een minder nauwe familieband.

Op erfenissen tussen mensen zonder enige familieband moet minstens 45 procent erfbelasting betaald worden. Dat loopt op tot 65 procent (zie tabel). ‘We mogen de grotere keuzevrijheid in het hervormde erfrecht niet ongedaan maken door die erfenissen tegen te hoge tarieven te belasten’, zegt Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele (N-VA). ‘Nichtjes en neefjes die erven van een tante, betalen vandaag tot 65 procent erfbelasting. Dat was in de tijd van Napoleon ongetwijfeld te verantwoorden, maar vandaag is dat al lang niet meer het geval.’ Ook de liberale fractievoorzitter Bart Somers (Open VLD) pleit voor minder grote verschillen tussen de bestaande tarieven, waardoor de erflater meer keuzevrijheid heeft.

Wie erft van een tante, betaalt tot 65 procent erfbelasting. Dat is niet meer te verantwoorden.
Matthias Diependaele
Vlaams fractievoorzitter (N-VA)

De verlaging van de tarieven mag de Vlaamse begroting niets kosten. Dat hoeft volgens de meerderheid ook niet. Diependaele wijst erop dat door de hervorming van Geens automatisch meer mensen in niet-rechte lijn een erfenis zullen nalaten, wat door de hogere tarieven meer geld voor de Vlaams begroting opbrengt. Die extra inkomsten kunnen worden gebruikt om de tarieven te verlagen. Diependaele roept Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) daarom op de vinger op de pols te houden van de federale discussie. ‘Het is duidelijk dat elke verandering van het federaal erfrecht gevolgen heeft voor de Vlaamse opbrengsten van de erfbelasting.’

Volgens de liberalen hoeft niet zo lang te worden gewacht. ‘De twee hervormingen kunnen parallel lopen’, zegt Turtelboom, al wil ze zich nog niet vastpinnen op een timing. Somers wijst erop dat een verlaging van de successietarieven tot meer inkomsten kan leiden, omdat minder mensen geneigd zullen zijn om de hoge tarieven te ontwijken. De Vlaamse regering hanteerde een gelijkaardige redenering voor de eerdere verlaging van de schenkingstarieven. Die werden in april vorig jaar al door Turtelboom verlaagd. Ook daar zette de regering vooral het mes in de tarieven voor de niet-rechte lijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud