Twee ingenieurs strijden om rectorschap UGent

©BELGA

Bio-ingenieur Guido Van Huylenbroeck neemt de handschoen op tegen decaan ingenieurswetenschappen Rik Van de Walle om rector te worden van de UGent.

De kandidaturen om Anne De Paepe op te volgen als rector van de UGent zijn bekend. Twee duo's van telkens een man en een vrouw zijn kandidaat om bij de rectorverkiezingen midden april verkozen te worden voor de functies van rector en vicerector.

Het duo dat als eerste twee derden van de stemmen binnenhaalt, wordt rector en vice-rector.

Van professor Rik Van de Walle, sinds 2012 de decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen, was al langer bekend dat hij aast op de topfunctie aan de Gentse universiteit. Hij doet dat in tandem met Mieke Van Herreweghe, professor Engelse taalkunde, die kandidaat is voor de post van vicerector. 

Tweede poging

Op de valreep voor het sluiten van de kandidaturen vrijdag om twaalf uur gooide ook het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger zich in de kiesstrijd. Van Huylenbroeck was van 2008 tot 2015 decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en is momenteel Directeur Internationalisering aan de UGent. Zijn sidekick Sarah De Saeger, kandidaat vicerector, is professor aan de faculteit farmaceutische wetenschappen en gespecialiseerd in voedselveiligheid.

Van Huylenbroeck was bij de vorige verkiezingen in 2013 ook al kandidaat-rector, maar hij moest toen de duimen leggen tegen het duo Anne De Paepe en Freddy Mortier.

Tweederdemeerderheid

Huidig rector Anne De Paepe is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. ©Tom Verbruggen

De eerste stemronde van de rectorverkiezingen loopt van 19 tot en met 21 april. Het duo dat als eerste een tweederdemeerderheid haalt wordt rector en vicerector, na benoeming door de raad van bestuur. Voor het eerst mogen behalve het UGent-personeel ook de studenten hun stem uitbrengen

De huidige rector Anne De Paepe is na een moeilijk parcours geen kandidaat voor een nieuwe termijn. In september wordt haar plaats ingenomen door de nieuwe rector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud