Vandaele (N-VA) verkozen tot voorzitter Vlaams Parlement

Filip De Winter (rechts) geeft de voorzittershamer van het Vlaams Parlement door aan Wilfried Vandaele (N-VA). ©BELGA

Wilfried Vandaele werd door de N-VA-fractie naar voor geschoven als vervanger van zijn partijgenoot Kris Van Dijck, die donderdag ontslag nam.

Een poging van Vlaams Belang om waarnemend voorzitter Filip Dewinter aan te stellen tot de vorming van een nieuwe regering werd door de andere partijen afgeschoten. Dewinter mocht op een uitzonderlijke zitting zaterdagvoormiddag wel even op de voorzittersstoel plaatsnemen. Uit protest hielden de PVDA-verkozenen een blad met de tekst 'Niet in onze naam' omhoog. 

De plenaire vergadering stelde Vandaele daarna zonder stemming aan tot nieuwe parlementsvoorzitter. Aangezien er geen tegenkandidaat was, werd hij bij handgeklap aangeduid. 

'Gemengde gevoelens'

De 60-jarige burgemeester van De Haan verklaarde de functie 'met gemengde gevoelens' aan te nemen. 'De voorbije dagen waren slopend en tonen aan hoe kwetsbaar wij allemaal zijn', verklaarde hij, alluderend op de affaires rond Kris Van Dijck.

Van Dijck reed vorige week dronken tegen een aanhangwagen na een nachtelijk cafébezoek. Vorige donderdag bleek dat hij in 2014 via een e-mail aan de toenmalige minister van Werk Kris Peeters tussenkwam om een bevriende escortdame sneller aan een uitkering te helpen.

Vandaele vond zijn aanduiding een hele eer. 'Het toont aan dat er in de politiek wel degelijk banden gesmeed kunnen worden over de partijgrenzen heen'. 

Herman De Croo

Tijdens de korte zitting legde ook Freya Saeys (Open Vld) de eed af als parlementslid in opvolging van Herman De Croo die, zoals aangekondigd, ontslag neemt als parlementslid. De Croo zou normaal zijn mandaat niet opgenomen hebben, maar legde toch de eed af om te voorkomen dat Filip Dewinter de installatievergadering zou leiden.

Recordhouder De Croo, die volgende maand 82 wordt, zat ruim 51 jaar ononderbroken in een parlement. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud