Vlaams-Brusselse rel rond stadsproject op scholen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is ervan overtuigd dat Brussel zijn bevoegdheden overschrijdt. ©BELGA

Vlaanderen en Brussel zijn het oneens over de Brusselse schoolcontracten. Volgens de Vlaamse regering gaat het om Vlaamse materie. Brussel ziet het probleem niet.

Met de schoolcontracten hebben verschillende Brusselse scholen samen zo'n 10 miljoen euro gekregen voor projecten rond stadsvernieuwing. Het is de bedoeling scholen in kwetsbare wijken open te stellen voor buurtbewoners om de sociale cohesie te vergroten.

We zijn verbaasd en begrijpen het probleem niet. Dit is duidelijk een bevoegdheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Zeynep Balci
Woordvoerder Brussels minister-president Rudi Vervoort

De Vlaamse regering wil dat het Grondwettelijk Hof een ordonnantie daarover vernietigt, omdat schoolinfrastructuur geen Brusselse bevoegdheid is. 'We zijn verbaasd en begrijpen het probleem niet', reageert Zeynep Balci, de woordvoerder van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

'Het gaat niet over onderwijs, maar over een betere stedelijke integratie, zodat inwoners van buurten met weinig groene of publieke ruimte de mogelijkheid hebben deel te nemen aan diverse activiteiten buiten de schooluren. Dit is zeer duidelijk een bevoegdheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat bevestigt ook de Raad van State.'

Negatief advies

Dat advies staat ter discussie. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft de Raad van State een bevoegdheidsoverschrijding vastgesteld, terwijl Brussel beweert dat er vooral verduidelijkingen nodig waren. Die zouden in de huidige ordonnantie zijn opgenomen. Ze trad in mei vorig jaar in werking.

Balci stelt dat het gewest via de pers moest vernemen dat de procedure in gang werd gezet en betreurt dat niet eerst werd overlegd. 'Dat is de omgekeerde wereld', zegt de woordvoerder van Weyts. 'Toen de Brusselaars het negatief advies van de Raad van State kregen, waren ze beter naar Vlaanderen gestapt om te kijken hoe het probleem kon worden opgelost. Nu is het aan de advocaten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect