Vlaamse formatie zit vast door begroting

De Vlaamse coformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) lijken maar geen knopen door te kunnen hakken over de Vlaamse begroting. ©BELGA

De Vlaamse onderhandelingen liggen stil, omdat er maar geen vergelijk tussen CD&V en N-VA wordt gevonden over de Vlaamse begroting. 'Zolang er geen pistes op tafel liggen, heeft het geen zin om opnieuw rond de tafel te gaan zitten', is te horen.

De vergadering tussen de delegaties van N-VA en CD&V om 10 uur op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege is uitgesteld. 'Er moet budgettair nog een en ander worden uitgeklaard', zo is te horen. Wanneer de onderhandelaars opnieuw vergaderen, ligt nog niet vast. Mogelijk gebeurt dat in de namiddag.

Bij CD&V en N-VA wil niemand veel meer kwijt, maar dat er een kink in de kabel is, lijkt wel zeker. Het was immers de bedoeling om dezer dagen af te ronden, zodat vrijdag of in het weekend geland kon worden. Maar blijkbaar raken CD&V en N-VA het maar niet eens over het Vlaamse begrotingstraject.

Het moeilijkste discussiepunt is het budget voor welzijn, en met name voor het wegwerken van de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg en het persoonlijk assistentiebudget voor gehandicapten. Ook over de besparingen op de provincies is er nog altijd onenigheid. CD&V verwacht nu een nieuw voorstel van de N-VA. 'Zolang er geen pistes zijn, heeft het geen zin om opnieuw rond de tafel te gaan zitten', luidt het.

De twee partijen beraden zich nu apart. 

Er wordt al een hele tijd rond de hete brij gedraaid. Moet de Vlaamse begroting vanaf 2015 in evenwicht zijn, of wordt er een deficit van enkele honderden miljoen euro toegestaan? Het is daarbij ook de vraag of er over de nieuwe bevoegdheden, zoals de kinderbijslag, woonbonus en dienstencheques, al meteen zeer concrete en budgettair uitgeklaarde voorstellen moeten zijn, of dat er in het Vlaams regeerakkoord alleen grote principes moeten staan.

Bovendien hangen er donkere donderwolken boven de Vlaamse begroting, nu blijkt dat Eurostat - de statistische dienst van Europa - steeds meer vraagtekens plaatst bij de grote publiek-private samenwerkingsprojecten (pps) die de Vlaamse regering heeft opgezet voor deOosterweelverbinding, de rusthuizen en de scholenbouw. Die zware investeringskosten dreigen binnen de begroting te moeten worden opgenomen, waardoor de Vlaamse begroting diep rood zou kleuren.

Als er alsnog budgettaire knopen kunnen worden doorgehakt, kan een Vlaams regeerakkoord er snel liggen. Maar nu lijkt niemand daar nog vanuit te gaan. 'Misschien dat we er morgen uit geraken, of anders volgende week, we zien wel', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content