Advertentie
analyse

Vlaamse regering blijft in eigen voet schieten in PFOS-zaak

©BELGA

De Vlaamse regering slaat door warrige communicatie een mal figuur in de PFOS-zaak, terwijl ze intern kibbelt over de voortzetting van de Oosterweelwerken. De oppositie kopt de voorzetten graag binnen. 'In een week tijd is het de derde minister die zegt niet geïnformeerd te zijn.'

Minister-president Jan Jambon (N-VA) probeerde woensdag in het Vlaams Parlement een verdedigingslinie op te trekken rond zijn Vlaamse regering. Die maakt een schamele indruk in het dossier over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. 'Alle ministers delen volledig de bezorgdheid die minister Demir geuit heeft over de PFOS-problematiek', zei hij. Zijn ministers verlenen hun volledige medewerking aan de onderzoekscommissie die op til is.

Een week daarvoor had minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het parlement gehint op de oprichting van een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Onlangs kwam aan het licht dat de bodemverontreiniging met de schadelijke stof veel verder verspreid is dan de site van 3M, het bedrijf dat tot begin jaren 2000 het schadelijke goedje produceerde. Demirs demarche was niet getoetst bij de andere ministers, wat een deuk in het onderlinge vertrouwen sloeg.

Ondanks de poging van Jambon om het blazoen van zijn regering op te poetsen, liet zijn ploeg in het parlement opnieuw steken vallen. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) sloeg het halfrond met verstomming door te stellen dat ze niet op de hoogte was van de dading - een afspraak over de kosten voor de PFOS-verontreiniging tussen vervuiler 3M en Oosterweelbouwheer Lantis. 'Ik zal heel open en eerlijk zijn wat betreft die dading. Ik had daar geen weet van.'

Dossiers overdragen

'Hoe kan het dat een minister die het dossier Mobiliteit overneemt na bijna twee jaar in een parlement komt zeggen dat ze niet op de hoogte was van die dading? Dat is een dading die is afgesloten door iemand die nu aanwezig is, maar vooral zwijgt', verwees Groen-parlementslid Björn Rzoska naar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die tot 2019 minister van Mobiliteit was. 'Kabinetten moeten dossiers overdragen', maar dat gebeurde niet.

Hoe kan het dat een minister die het dossier Mobiliteit overneemt, na bijna twee jaar in een parlement komt zeggen dat ze niet op de hoogte was van die dading?
Björn Rzoska (Groen)
Vlaams Parlementslid

'In een week tijd is het de derde minister die zegt niet geïnformeerd te zijn', zei parlementslid Freya Van den Bossche (Vooruit). Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gaf vorige week aan dat het Agentschap Zorg en Gezondheid pas begin juni door afvalstoffenmaatschappij OVAM op de hoogte werd gebracht van de PFOS-vervuiling. Een dag later hekelde ook Demir geen informatie te krijgen van OVAM, haar eigen administratie.

Open zenuw

De oppositie bleef woensdag duwen op een andere open zenuw van de Vlaamse regering: Oosterweel. 'Ik hoor verschillende experten zeggen dat de graafwerken op dit moment niet 100 procent veilig zijn. Kan de Vlaamse regering garanderen dat de veiligheid van de inwoners niet op het spel staat?', vroeg parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). Over wat nu moet gebeuren met Oosterweel, het belangrijkste infrastructuurproject van Vlaanderen, bestaat onenigheid in de regering.

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zei eerder dat 'vertragingen niet uitgesloten zijn'. Ook Peeters wil behoedzaam omspringen met de gezondheidsrisico's. 'Ik wil heel graag horen of er een probleem is met opwaaiend stof en of Lantis voldoende veiligheidsmaatregelen neemt. Ik wil ook heel graag horen van toxicologen of het grondverzet kan blijven doorgaan', zei ze.

Bij de N-VA zien ze het gespin over Oosterweel als een wraakactie van de coalitiepartners voor de demarche van Demir. Een onderzoekscommissie dreigt de voorgaande ministers van Leefmilieu - sinds 2004 allemaal van CD&V-signatuur - in moeilijkheden te brengen. Volgens de Vlaams-nationalisten vormt zich evenwel geen probleem met Oosterweel, waarvan de vervuiling historisch bekend is.

Afdoende controle

'Ik roep op om voorzichtig te zijn met al te voorbarige conclusies', zei Jambon. 'Het Oosterweelproject heeft op geen enkele manier schuld aan de verontreinigingsproblematiek.' Volgens de minister-president is Oosterweel net een deel van de oplossing, omdat de opgegraven grond beveiligd wordt opgeslagen en het opgepompte water gezuiverd wordt.

De Oosterweelwerf werd al verschillende keren geïnspecteerd door de handhavingsdiensten. Nooit kon een overtreding of een onverantwoord risico vastgesteld worden.
Woordvoerder Zuhal Demir

Het kabinet-Demir benadrukt dat er afdoende controle is op de werf. 'De Oosterweelwerf werd al verschillende keren geïnspecteerd door de handhavingsdiensten. Nooit kon een overtreding of een onverantwoord risico vastgesteld worden', zegt haar woordvoerder.

De kakofonie in het parlement overschaduwde de hoofdreden waarvoor het woensdag bijeenkwam: de installatie van een onderzoekscommissie. Over de vraag of die er moet komen bestond wel kamerbrede overeenstemming, van de PVDA tot het Vlaams Belang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud