Advertentie

Vlaamse regering wil alle PFOS-hotspots in kaart brengen

©BELGA

De Vlaamse regering wil de gemeentebesturen in een brief vragen om zo snel mogelijk de lokale PFOS-hotspots op te lijsten. De regering zal ook voorzorgsmaatregelen bij een PFOS-verontreiniging voorstellen.

De PFOS-vervuiling op de 3M-site in Zwijndrecht is mogelijk maar het topje van de ijsberg. Het wordt steeds duidelijker dat er in heel Vlaanderen hotspots zijn van de niet-afbreekbare PFAS-moleculen, waartoe PFOS behoort.

De Vlaamse regering wil die hotspots zo snel mogelijk in kaart brengen en rekent daarbij op de hulp van de lokale besturen. 'Eerst en vooral moeten wij aan de burgemeesters duidelijk maken welke de potentieel vervuilde sites op hun grondgebied zijn en hen ook vragen of ze nog sites weten', zei minister van Lokale Besturen Bart Somers (Open VLD) woensdag in het parlement.

Samen met Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelt hij de brief op. De gemeentebesturen worden dus ingelicht over potentiële PFOS-haarden op hun grondgebied, maar moeten de lijst nog aanvullen.

De gemeentebesturen worden ingelicht over potentiële PFOS-haarden op hun grondgebied, maar moeten de lijst nog aanvullen.

De regering gebruikt een inventarisatiestudie van de afvalstoffenmaatschappij OVAM om de gemeenten in te lichten over potentieel vervuilde plaatsen. Die deed in 2018 en 2019 al verkennend bodemonderzoek op de bedrijfsterreinen waar ooit PFOS werd gebruikt, zoals textiel- of galvanisatiebedrijven.

Brandweer

Er werden daarbij vooral verhoogde concentraties aangetroffen op brandweeroefenterreinen en terreinen waar ooit een zware brand woedde. Blusschuim bevat vaak PFAS. Op dergelijke zwaar vervuilde terreinen zal de overheid nieuwe metingen uitvoeren. 'De onderzoeken die al uitgevoerd werden, leverden alvast veel lagere concentraties op dan bij 3M in Zwijndrecht. Dat stemt hoopvol', zegt Demir.

De overheid moet ook nagaan of momenteel nog PFAS wordt geproduceerd. 'Als vandaag nog industriële productie met PFAS in Vlaanderen plaatsvindt, dan moet de overheid dat weten, want daarvoor zijn vergunningen nodig', zegt de toxicoloog Jan Tytgat in een interview met De Tijd.

'Ik denk dat de burgemeesters zo snel mogelijk heel duidelijk moeten weten welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen in afwachting van verdere metingen en verdere informatie', zei Somers. Hij verwees daarbij naar een uitspraak van Tytgat in De Morgen. De professor zei dat hij geen eieren of groenten uit de eigen tuin meer zou eten als hij vlak bij een brandweerkazerne woonde.

Het opstellen van de brief verliep vrijdag evenwel moeizaam, waardoor de concrete maatregelen nog niet bekend zijn. In regeringskringen beseft men nochtans dat dringend gecommuniceerd moet worden over de voorzorgsmaatregelen die de lokale besturen kunnen nemen. Tegelijk is er enige terughoudendheid om niet alarmistisch te worden en Vlamingen onnodig ongerust te maken met dergelijke communicatie.

De brief van de regering zal zich in de eerste plaats concentreren op de aanpak van het probleem in Zwijndrecht, waar PFOS tot nu toe in de sterkste concentratie is aangetroffen. Weldra mogen ook de andere lokale besturen richtlijnen verwachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud