Vlaamse regering wil uitleg van OVAM over aanpak PFOS

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir voor aanvang van de ministerraad vrijdag. ©BELGA

De afvalstoffenmaatschappij OVAM moet de Vlaamse regering maandag tekst en uitleg geven over haar aanpak van de PFOS-vervuiling rond de 3M-site in Zwijndrecht.

Waarom is in al die jaren niets gebeurd met de signalen dat de PFOS-vervuiling op de 3M-site in Zwijndrecht ook verder verspreid was? Over die vraag moet afvalstoffenmaatschappij OVAM maandag verheldering geven bij de Vlaamse regering. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. 'Ik ben blij dat we alle elementen gaan uitzoeken', zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

De ministerraad was vanochtend met forse stellingnames begonnen. Voor het eerst klonk openlijk harde kritiek op de demarche van Demir, die woensdag het parlement verraste met een pleidooi voor een onderzoekscommissie. 'Wat mij toch van het hart moet: Demir is straks twee jaar minister en ze heeft op geen enkele Vlaamse regering het dossier geproblematiseerd', zei viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) vrijdagochtend aan VRT Nieuws.

De zet van Demir bleek niet doorgesproken met de coalitiepartners, wat een deuk in het vertrouwen sloeg. Een onderzoekscommissie moet op zoek gaan naar de fouten die in het verleden gebeurd zijn. Daarbij zou vooral CD&V met de vinger gewezen worden, want de partij leverde tussen 2004 en 2019 de ministers van Leefmilieu.

De demarche die minister Demir heeft afgelegd was niet doorgesproken en ze is in deze te voortvarend geweest.
Jan Jambon
Vlaams minister-president (N-VA)

Zelfs minister-president Jan Jambon (N-VA), partijgenoot van Demir, had begrip voor het ongenoegen. 'De demarche die minister Demir heeft afgelegd was niet doorgesproken en ze is in deze te voortvarend geweest', zei hij. Haar positie staat niet ter discussie. 'Ondertussen zagen we in de pers dat er onenigheid tussen ons twee zou zijn. Dat wil ik met alle kracht ontkennen', zei Jambon na afloop van de ministerraad, met een glunderende Demir naast zich.

Ik te voortvarend? Na 20 jaar?
Zuhal Demir
Omgevingsminister (N-VA)

Hoewel ook haar eigen partij bedenkingen heeft bij de zet van Demir, toonde de minister van Omgeving dat ze niet van plan is gas terug te nemen. 'Of ik te voortvarend ben geweest? Na 20 jaar?', zei ze, verwijzend naar de zorgwekkende signalen die al sinds begin jaren 2000 klinken over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Ze erkende na de ministerraad wel dat ze beter eerst haar collega's uit de regering op de hoogte had gebracht van haar plan. 'Maar ik denk dat de essentie van de zaak de gezondheid van de inwoners is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud