Advertentie

Vlaamse werkloosheid was nooit lager

Hilde Crevits, de Vlaamse minister van Werk. ©Photo News

Nooit waren er minder werkzoekenden in Vlaanderen dan in oktober. 'Zelfs in de moeilijke categorieën zien we een daling', zegt minister van Werk Hilde Crevits.

Vlaanderen telde in oktober 185.000 werkzoekenden. Dat zijn er ruim 31.000 minder dan in dezelfde maand vorig jaar, toen ons land opnieuw in lockdown ging. Het gaat om een daling van 15 procent. Opvallend is dat er sinds 2007 nooit zo weinig werkzoekenden waren in Vlaanderen.

'De daling van het aantal werkzoekenden in Vlaanderen houdt nu al enkele maanden aan. Nu zitten we op het laagste aantal ooit. Dat is een goed signaal. De economie zit opnieuw op het niveau van voor de coronacrisis en ook in de moeilijke categorieën zien we een daling', zegt Crevits.

31.000
Werkzoekenden
Het aantal werkzoekenden lag in oktober 31.000 onder het peil van een jaar eerder.

Het aantal langdurig werkzoekenden (-9%) en kortgeschoolden (-13%), mensen met een beperking (-9%) en mensen met een migratieachtergond (-12%) zonder job ging in dalende lijn. Voor die groepen is de afstand tot de arbeidsmarkt het grootst. De daling in die categorieën is wel nog altijd kleiner dan de gemiddelde krimp van het aantal werkzoekenden.

De arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) vindt de cijfers gunstig. 'De Nationale Bank en het Planbureau voorspelden in het verleden dat dit najaar de coronaschok op de arbeidsmarkt zou volgen omdat de steunmaatregelen wegvallen. Op zich is de lage werkloosheid dus goed nieuws.'

Vacatures

Het probleem op de Vlaamse arbeidsmarkt is niet dat er veel werklozen zijn. Dat aantal is in Vlaanderen - anders dan in Wallonië - al jaren laag. Bedrijven hebben wel alle moeite om hun vacatures ingevuld te krijgen. Daarvoor moet de grote groep inactieven aangeboord worden en moet de mismatch tussen de vaardigheden van de werknemer en het profiel dat de werkgever zoekt aangepakt worden. 'Daarom stellen we alles in het werk om mensen op te leiden en kansen te geven op nieuwe uitdagingen en gaan we strikter toezien op mensen die een aanbod krijgen van de VDAB. Zo willen we de mismatch op de arbeidsmarkt aanpakken', zegt Crevits.

Het is de eeuwige paradox op de Vlaamse arbeidsmarkt: de krapte is groot, maar tegelijkertijd is het aantal mensen met een job vrij laag. In Vlaanderen is 20 procent van de 25- tot 64-jarigen inactief. Dat is meer dan het Europese gemiddelde. 'In de communicatie heel sterk de nadruk leggen op het zeer lage percentage werkzoekenden in Vlaanderen is de grote uitdaging van onze arbeidsmarkt maskeren', zegt Baert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud