Vlaanderen werkt aan wetenschapspark blauwe economie in Oostende

Een windmolenpark in de Noordzee. De blauwe economie van de zee kan extra jobs opleveren. ©Jonas Lampens

Vlaanderen verkoopt gronden van het industriegebied Plassendale 1 in Oostende voor de ontwikkeling van een wetenschapspark voor blauwe economie, zo genoemd omdat ze gekoppeld is aan de zee.

De gronden worden verkocht aan de Universiteit Gent, POM West-Vlaanderen en AG Havenbedrijf Oostende. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vrijdag bekendgemaakt.

Er zijn al langer plannen voor de ontwikkeling van een wetenschapspark voor blauwe economie en groei in Oostende. De bedoeling is dat ondernemingen, kennisinstellingen en de overheid er samenwerken rond duurzame, milieuvriendelijke businessmodellen.

De verkoop van de gronden past in de realisatie van dat project. 'Vlaanderen kiest resoluut voor een toekomst waar innovatie centraal staat, waar ook de blauwe economie een belangrijke rol speelt. De Vlaamse mariene en maritieme sector biedt onze economie vandaag al een toegevoegde waarde van 26 miljard euro en stelt 46.000 mensen te werk. Met deze keuze zetten we daar meer en breder op in', aldus minister-president Bourgeois.

Volgens hem moet het wetenschapspark 'een extra impuls' betekenen voor onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen. 'We spitsen ons toe op onze kerncompetenties waarbij de Noordzee ook een rol kan spelen in de energietransitie, circulaire economie, mobiliteit, industrie 4.0, voeding en de ontwikkeling van een robuust watersysteem', stelt Bourgeois.

De dominante marktpositie van de haven van Oostende op het vlak van offshore windenergie en de nabijheid van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) maken van de gronden volgens Bourgeois "de ideale locatie voor het uitbouwen van dit kenniscentrum'. 'Met de Noordzee als buur is de blauwe economie een troefkaart. We zijn op dat vlak internationaal een voorloper en doen er alles aan om dat ook te blijven', besluit hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content