Weyts wil Brussel voor de rechter slepen over geluidsboetes

©BELGA

De Brusselse regering heeft het belangenconflict geschonden door toch geluidsboetes uit te schrijven voor luchtvaartmaatschappijen. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De Brusselse regering heeft vanaf 22 februari opnieuw boetes uitgeschreven voor luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen overschreden. Nochtans had de Vlaamse regering toen een belangenconflict ingeroepen tegen de Brusselse beslissing om een nultolerantie in te voeren bij het overschrijden van die geluidsnormen.

Een belangenconflict is een van de communautaire grendels in ons land. Als een regering zo’n belangenconflict inroept, wordt de beslissing automatisch zestig dagen opgeschort.

De Brusselse regering wil blijkbaar zo graag jobs vernietigen dat ze de democratische spelregels opzijduwt.

‘Het is du jamais vu dat de Brusselse regering dat belangenconflict heeft geschonden’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ‘De Brusselse regering wil blijkbaar zo graag jobs voor Vlamingen en Brusselaars vernietigen dat ze bereid is de democratische spelregels van ons land opzij te duwen. Zo zet ze het systeem van checks and balances op de helling.’

Air Cargo Global, Singapore Airlines Cargo en Brussels Airlines kregen boetes opgelegd. 16 van de inbreuken zouden geen aanleiding voor een boete geweest zijn als er geen nultolerantie was.

Juridische actie

Weyts roept de betrokken luchtvaartmaatschappijen op de boetes juridisch aan te vechten. Zelf zal hij op de ministerraad voorstellen daar ook als Vlaamse regering juridisch in tussenbeide te komen. ‘We moeten opkomen voor de Vlaamse bedrijven en de Vlaamse werknemers’, zegt Weyts.

‘Men heeft de mond vol van federale loyauteit, maar dat geldt blijkbaar enkel voor Vlamingen. Terwijl wij honderden miljoenen voor Brussel ophoesten, lapt de regering de democratische spelregels aan haar laars.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud