Advertentie
Advertentie

Weyts wil alle slachthuizen doorlichten

Vorige week sloot Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de deuren van Debra Group, de op een na grootste slachthuisgroep in België. ©BELGA

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vraagt een volledige doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen door een onafhankelijke instantie.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) sloot vorige week de deuren van Debra Group, de op een na grootste slachthuisgroep in België. In een filmpje was te zien hoe Debra-werknemers in Tielt varkens mishandelden.

In een reactie op de publieke verontwaardiging die daarop ontstond, beslist Weyts nu om alle slachthuizen door te lichten. Verder wil hij dat de voltijds functionaris voor dierenwelzijn, die verplicht is in de slachthuizen, in de toekomst een meer onafhankelijke positie krijgt.

'Nu wordt die functionaris nog aangeworven door de exploitanten zelf', zegt de N-VA'er. Het zou beter zijn dat die functionaris een meer onafhankelijke positie krijgt en in alle onafhankelijkheid kan rapporteren, zonder dat hij moet vrezen voor sancties van de exploitant.'

Het slachthuis van Tielt heeft intussen bekenend gemaakt dat het de beslissing voor het stilleggen van het slachthuis aanvecht bij de Raad van State.

Animal Rights

De problemen bij Debra Group kwamen aan het licht nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights een maand lang undercover filmde in het slachthuis. De organisatie diende vervolgens klacht neer bij de het parket van Brugge.

De beelden tonen volgens Animal Rights hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in Tielt. 'We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is te lopen, wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.'

Ook is op beelden te zien hoe varkens die niet zijn verdoofd worden gekeeld. Volgens de regels mogen enkel verdoofde dieren worden geslacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud