Advertentie

Wie kent wie in Antwerpse immocratie?

Bart De Wever en schepenen aanwezig op verjaardagsfeest van Erik Van der Paal, de man achter bouwpromotor Land Invest Group. Credit: Apache. ©Apache

De kritiek dat het Antwerpse stadsbestuur zoete broodjes bakt met de lokale ‘immocratie’ komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Alles draait rond één bedrijf en een lobbyman.

Trop is te veel. Dat moet Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) gedacht hebben toen hij vrijdagochtend de krant opensloeg en in een opiniestuk in De Morgen te lezen kreeg dat zijn schepencollege creatief omgaat met bouwvergunningen. Straffer nog: dat het stadsbestuur zich daarvoor laat ‘afkopen’, aldus Tom Meeuws, de voorzitter van de lokale sp.a en lid van de oppositie in Antwerpen.

Geen klein bier. De logische vraag voor al wie de kwestie niet van nabij heeft gevolgd is dan ook: waarover gaat dit eigenlijk? Wat is de aanleiding voor dergelijke kritiek?

De hele zaak draait rond één bedrijf en een lobbyman: de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group en Erik Van der Paal (45). Die laatste is directielid van dat bedrijf, dat de voorbije jaren enkele van de meest prestigieuze vastgoedprojecten in Antwerpen binnen wist te halen.

Over twee van die projecten doen al een hele tijd allerlei geruchten de ronde. Voor de bouw van de Lins Tower, een torenflat van 44 meter hoogte aan de ingang van de Waaslandtunnel, werd in 2014 een vergunning afgeleverd ondanks negatief advies van de bevoegde stedenbouwkundige dienst.

In een ander dossier, dat van het Kattendijkdok, waar zes flatgebouwen werden gebouwd ter hoogte van het Eilandje, was stedenbouwkundig ambtenaar Joeri Dillen dan weer zes maanden in loondienst van Land Invest Group, alvorens kabinetschef te worden van burgemeester De Wever tussen begin 2013 en juli 2014.

Daar komt bij dat Erik Van der Paal - de spin in het web van Land Invest Group - de zoon is van de in 2010 overleden vastgoedman Rudi Van der Paal, medestichter en fondsenwerver van de Volksunie. Zijn vader had goede contacten in de hele Vlaamse beweging, ook bij Vlaams Belang en de N-VA. De Wever was bevriend met Van der Paal senior en leerde daardoor ook diens zoon Erik goed kennen.

Toen De Wever op 20 oktober naar het verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal ging, met in zijn kielzog bijna het hele Antwerpse schepencollege, was dat koren op de molen van de oppositie. Op een filmpje van de nieuwssite Apache was te zien hoe een hele rij politici en prominenten uit de Antwerpse ‘immocratie’ van de partij waren in restaurant ’t Fornuis. Groen diende klacht in bij het integriteitsbureau van de stad Antwerpen.

Sindsdien bleef de perceptie tegen De Wever spelen. Of zoals Antwerps s.pa-voorman Meeuws in zijn opiniestuk schreef: ‘Wie in Antwerpen hoger of groter wil bouwen dan toegestaan, schuift met de bevoegde schepen aan tafel. Wie het spel meespeelt, mag meer dan een ander.’ Dodelijke zinnen waarop de Antwerpse burgemeester maar één antwoord klaar had: transparantie over alle bouwvergunningen die hij heeft goedgekeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud