Zelfrijdende auto test eerst in Antwerpen

Een zelfrijdende auto ontwikkeld door het bedrijf nuTonomy. ©REUTERS

De Antwerpse ring tussen Borgerhout en Deurne en de verkeersknoop op de E313 ter hoogte van Ranst worden een proeftuin voor zelfrijdende auto's.

Enkele rijstroken zullen tegen 2019 uitgerust worden met sensoren die informatie doorgeven aan deze auto's: ze sturen als het ware het verkeer en dat moet voor aanzienlijk minder files en ongevallen zorgen.

De stukken weg worden dit en volgend jaar klaargemaakt, zodat autonoom rijden er kan vanaf 2019 tot juni 2020. Dat schrijft Gazet van Antwerpen woensdag. 'Op het eerste gezicht verandert weinig voor automobilisten', zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) in de krant. 'Wie met een normale auto rijdt, kan gewoon de snelweg gebruiken.'

Het betekent niet dat er vanaf 2019 auto's zonder bestuurder rond zullen rijden in Vlaanderen. 'In theorie kan het', aldus Muyters. 'Maar in iedere wagen zal een chauffeur zitten.'

Antwerpen is samen met Lyon, de snelweg tussen Nürnberg en München, het Spaanse Vigo en de regio Rotterdam-Den Haag geselecteerd als Europese proeftuin. Er wordt in totaal 20 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 3,4 miljoen voor Vlaanderen. De overheid en privépartners betalen dat bedrag.

'Door dit project lopen we voorop in het peloton', zegt Muyters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud