De Croo boos over MR-fiat voor wapens naar Saoedi-Arabië

Waals minister-president Willy Borsus (MR). ©BELGA

Voor het eerst sinds de MR aan de macht is, heeft de Waalse regering licenties (25) verleend voor de uitvoer van wapens naar Saoedi-Arabië. Alexander De Croo reageert 'zwaar teleurgesteld'.

Het nieuws staat in de Franstalige krant La Libre Belgique. Waals minister-president Willy Borsus (MR), die enkele maanden geleden de fakkel overnam van Paul Magnette (PS), verdedigt de beslissing om wapens uit te voeren naar het omstreden Saoedi-Arabië. Hij heeft daarvoor groen licht gekregen van zijn administratie en van een speciale commissie. Tegelijk wijst hij erop dat hij drie licenties voor wapenuitvoer naar de Verenigde Arabische Emiraten en één naar Pakistan heeft geweigerd.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is niettemin 'zwaar teleurgesteld', want eerder keurde de MR  mee een resolutie in de Kamer goed waarin opgeroepen werd tot een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië.

'In humanitair opzicht is dit complete waanzin', zegt De Croo. 'Op deze manier is alle coherentie in het beleid zoek. We investeren miljoenen om mensen die in Jemen slachtoffer worden van het conflict te helpen. En tegelijk leveren we wapens aan de landen die hen aan flarden schieten. Dit is dweilen met de kraan open.'

Een Belgisch embargo tegen Saoedi-Arabië is geen optie voor Borsus. Dat moet op Europees niveau worden aangepakt, zegt hij.

Toen de PS nog aan de macht was, was de MR een grote criticaster van het socialistische beleid rond de uitvoer van wapens naar omstreden regimes zoals Saoedi-Arabië. De MR noemde de PS hypocriet, toen de partij enerzijds kritiek had omdat België voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de vrouwencommissie van de VN had gestemd, maar anderzijds wel wapens naar datzelfde land uitvoerde.

Maar nu de partij aan de macht is, zijn de jobs van de Waalse industrie voor de MR blijkbaar ook te belangrijk om wapenlicenties te weigeren. Het gaat om bijna 8.000 jobs in Wallonië.

In 2016 heeft de Waalse regering 1.438 uitvoerlicenties voor wapens goedgekeurd, naar 66 landen en voor een totaal bedrag van 453 miljoen euro. Ruim 33 miljoen euro daarvan ging naar Saoedi-Arabië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n