Dimitri Fourny (cdH) geen kandidaat bij verkiezingen

©BELGA

CdH-fractieleider Dimitri Fourny, die deze week in verdenking werd gesteld van verkiezingsfraude, neemt niet deel aan de verkiezingen van 26 mei. Voor cdH is dat een zware klap in de aanloop naar de stembusslag.

Bij de komende verkiezingen zou Fourny, de burgemeester van Neufchâteau, de Waalse lijsttrekker worden voor de provincie Luxemburg. Maar het nieuws dat hij bij de vorige verkiezingen betrokken was in verkiezingsfraude doorkruist dat plan.

'Als op het einde van de gerechtelijke procedure zal blijken dat Fourny niets te verwijten valt, waarvan hij zelf overtuigd is, is dit opnieuw menselijke en politieke verspilling.'
Maxime Prévot
cdH-voorzitter

Alles draait rond 18 verdachte volmachten van bewoners van een rusthuis die zelf niet fysiek aan de verkiezingen konden deelnemen. Uit onderzoek van het gerecht blijkt dat de volmachten zouden zijn gebruikt om stemmen te ronselen voor de lijst 'Agir ensemble' van cdH-burgemeester Fourny. Er zijn 21 personen in verdenking gesteld, onder wie drie kandidaten van de lijst 'Agir ensemble', en daar is Fourny dus zelf bij.

Stemmenkanon

Fourny kondigde zondag aan niet aan de verkiezingen deel te nemen en de functie van cdH-fractieleider in het Waals Parlement met onmiddellijke ingang neer te leggen. Volgens cdH-voorzitter Maxime Prévot wil Fourny zich ten volle toeleggen op zijn gemeente en op zijn verdediging. Prévot zegt de beslissing 'te begrijpen en te respecteren', maar hij 'betreurt' die ook. 'Als op het einde van de gerechtelijke procedure zal blijken dat Fourny niets te verwijten valt, waarvan hij zelf overtuigd is, is dit opnieuw menselijke en politieke verspilling', zegt Prévot.

Voor cdH is dit een zware klap in de aanloop naar de verkiezingen, want met Fourny verliest het een stemmenkanon in Luxemburg. In 2014 was Fourny goed voor 10.000 stemmen. De man was tijdens de Publifin-onderzoekscommissie een harde criticaster van de PS-fraude. Het nieuws van Fourny komt in dezelfde week waarin de Waalse MR-cdH-regering haar krappe meerderheid kwijtspeelde door het vertrek van Waals Parlementslid Patricia Potigny (MR).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud