Einde aan 30 jaar PS-heerschappij in Wallonië

De nieuwe Waalse minister-president Willy Borsus (MR) legt de eed af in het Waals parlement. ©BELGA

De nieuwe Waalse regering met MR en cdH is een feit.

Het Waalse parlement heeft vrijdagmiddag de constructieve motie van wantrouwen goedgekeurd om de regering van de PS en cdH te beëindigen en zo het pad te effenen voor de nieuwe Waalse regering met MR en cdH. Dat gebeurde met 39 tegen 35 stemmen. De nieuwe meerderheid kreeg de steun van het onafhankelijke parlementslid Pierre-André Puget.

Om 17 uur legde de nieuwe Waalse minister-president Willy Borsus (MR) de eed af bij de koning.

Met de machtswissel komt een einde aan een periode van 30 jaar waarin de socialistische PS onafgebroken aan de macht was in Wallonië. Benoît Lutgen, voorzitter van het humanistische cdH, blies in juni de coalitie met de PS op omdat hij niet langer geassocieerd wilde worden met de door schandalen geplaagde Franstalige socialisten.

De nieuwe Waalse regering met MR en cdH profileert zich als een bedrijfsvriendelijke coalitie die het verschil wil maken op het vlak van politieke vernieuwing en de Waalse economie een boost wil geven.

Brussel

In Brussel en de Franse Gemeenschap is er nog geen machtswissel. Ook daar weigert cdH nog met de PS te regeren, maar cdH komt er samen met MR niet aan een meerderheid. Om een alternatieve coalitie te vormen zou de steun van DéFi nodig zijn, het voormalige FDF, maar DéFi-voorzitter Olivier Maingain verkoopt zijn huid duur.

Het is daardoor niet uitgesloten dat de PS er in Brussel in slaagt een alternatieve coalitie te vormen met Ecolo en DéFi, aangevuld met de huidige Vlaamse meerderheidspartijen en eventueel Groen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content