Huiszoeking op kabinet-Milquet rond kiescampagne

Huiszoekingen bij Milquet. ©BELGA

Het gerecht hield dinsdag een huiszoeking op het kabinet van Franstalig minister van Onderwijs Joëlle Milquet (cdH). De huiszoeking draait rond de kiescampagne van vorig jaar.

Een twintig à dertigtal politieagenten doorzocht dinsdag het kabinet van Franstalig minister van Onderwijs Joëlle Milquet (cdH) aan het Surlet de Chokierplein, aan de Kleine Brusselse Ring. Dat bevestigde haar woordvoerder Olivier Laruelle aan De Tijd, na berichten daarover in de Franstalige media.  De berichten als zouden er ook huiszoekingen geweest zijn bij Milquet thuis, werden ontkend.

De huiszoeking kadert in een onderzoek naar de kiescampagne die Milquet voerde in de aanloop naar de federale, regionale en Europese verkiezingen van 25 mei vorig jaar.  In februari vorig jaar lekte al via het weekblad Le Vif/L’Express uit dat Milquet tussen oktober 2013 en februari 2014 acht kabinetsmedewerkers zou hebben aangenomen. Milquet was toen nog actief als minister van Binnenlandse Zaken in de regering-Di Rupo. De kabinetsmedewerkers zouden zich vooral hebben moeten bezighouden met het opstarten van de campagne van Milquet in Brussel, zo klonk het.Milquet was lijsttrekker voor het cdH in het Brussels Gewest.

Als de verdachtmakingen kloppen betekent dat een stevige inbreuk op de wet over de verkiezingsuitgaven. Een kiescampagne mag immers niet gefinancierd worden met geld dat afkomstig is van kabinetten of de administratie. Het is niet duidelijke of de speurders bewijzen in welke richting dan ook hebben gevonden. Volgens Franstalige media werden wel documenten meegenomen.

Milquet schreeuwt alvast haar onschuld uit. Dat deed ze ook al in februari vorig jaar, toen de verdachtmaking voor het eerst boven water kwamen. Ze noemde de beschuldigingen toen al ‘absurd, lasterlijk en stigmatiserend’.

In een reactie aan het persagentschap Belga verklaarde Milquet gisteren dat ‘ze verheugd is over de gebruikelijke vaststellingen die kunnen leiden tot het afsluiten van dit dossier’. De minister stelt dat er geen bijkomende verklaringen af te leggen vallen over de zaak.De zaak draait volgens haar rond ‘ongegronde verdachtmakingen, die van bij het begin ontkend werden en louter gebaseerd zijn op één artikel van Le Vif/L’Express van februari vorig jaar.’ Verdere commentaar weigert Milquet.

Het parket-generaal van Brussel, dat het onderzoek voert omdat het gaat om een minister in functie, was niet bereikbaar voor commentaar. Vorig jaar in juni startte het Brusselse hof van beroep een informatieonderzoek. In april werd ook een onderzoeksrechter op de zaak gezet. Die heeft nu dus huiszoekingen laten uitvoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content