Magnette hielp Publifin aan extra miljoenen

Paul Magnette. ©BELGA

Een koninklijk besluit uit 2008, genomen door toenmalig minister van Energie Paul Magnette (PS), zou intercommunales als Publifin geholpen hebben aanzienlijke nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

Magnette is nu Waals minister-president.

Berekeningen wijzen uit dat Publifin door het besluit sinds 2008 jaarlijks 20 miljoen euro extra heeft kunnen binnenhalen.

Het kabinet van energieminister Magnette zou in 2008 wijzigingen hebben doorgevoerd aan een tekst van de energieregulator CREG. De prijzen zouden daardoor met 2 euro per megawattuur (MWh) gestegen zijn. Volgens de gerapporteerde volumes zou dat neerkomen op 20 miljoen euro extra per jaar.

Die beslissing werd genomen door een regering waarin ook de liberalen zetelden.
Paul Magnette

Tussen 2008 en 2014, toen de bevoegdheid over de energiefactuur van de CREG naar de VREG verdween, kon Publifin zo jaarlijks 20 miljoen euro extra aan energie-inkomsten innen. Opgeteld is dat 140 miljoen euro.

Liberalen

In een reactie verdedigt Magnette zijn energiepolitiek van destijds. ‘Ik herinner eraan dat de beslissingen over die kwesties genomen en onderschreven werden door een regering waarin verschillende partijen zaten, waaronder ook de liberalen.’

Verder stipt Magnette aan dat het toen ‘een heel andere energiewereld was. De situatie was niet ideaal.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content