Maingain houdt Brusselse deur dicht voor Lutgen

Olivier Maingain van DeFI ©BELGA

De PS is nog niet meteen weg uit de deelstaatregeringen in Franstalig België. In Brussel en in de Franse Gemeenschap houdt Olivier Maingain (Défi) de deur dicht voor de coup van cdH-voorzitter Benoit Lutgen.

'Begrijpt u er niets meer van? Ik ook niet, maar de incoherentie van Benoit Lutgen is niet mijn fout.’ Olivier Maingain, voorzitter van Défi (het vroegere FDF) was op dreef toen hij vrijdagochtend op de RTBf-radio uitlegde waarom hij de coup tegen de PS van cdH-voorzitter Benoit Lutgen nog altijd niet steunt.

Omdat ook Ecolo donderdagavond afhaakte, betekent het dat Lutgen op dit moment alleen nog de MR overhoudt als gesprekspartner. Maar zo’n coalitie haalt alleen een nipte meerderheid in de Waalse regering.

Lutgen zegt iets over Wallonië, spreekt heel weinig over Brussel, alsof Brussel iets is wat hij niet goed begrijpt.
Olivier Maingain
Voorzitter Défi

Maingain suggereerde daarom dat Lutgen zijn opstand tegen de PS tot Wallonië beperkt. ‘Wat meneer Lutgen doet, heeft niets te maken met goed bestuur maar alles met conflicten tussen personen in de Waalse regering’, zei hij.

‘Ik stel vast dat de ministers van Benoit Lutgen in de Brusselse regering goed blijven werken en de zijn leden in het Brussel Parlement met de meerderheid blijven mee stemmen. Als het cdh blijft mee werken, zie ik niet in waarom ik hen moet ontkoppelen.’

Heeft Maingain dan geen problemen met de schandalen? ‘Uiteraard’, zei hij, ‘maar Samusocial was een probleem van Brussel stad en Publifin een probleem van het Waals Gewest. (...) Ik stel alleen de incoherentie van meneer Lutgen vast. Hij zegt iets over Wallonië, spreekt heel weinig over Brussel, alsof Brussel iets is wat hij niet goed begrijpt.’

Ook Zakia Khattabi, de co-voorzitster van Ecolo, zette Lutgen in het radiogesprek op RTL neer als iemand ‘die uitsluitend vanuit Bastogne redeneert en discussies voert die in Brussel leiden tot het heropenen van communautaire debatten.’ Lutgen deed namelijk voorstellen over mandaten die ook over de Vlaamse zetels in Brussel gingen.

Franse Gemeenschap

Als Maingain voet bij stuk houdt, blijft in Brussel de coalitie tussen de PS, cdH en Défi overeind, terwijl er in Wallonië een coalitie tussen cdH en de MR in de maak is. Wat betekent dat dan voor de Franse Gemeenschap, die onder meer voor onderwijs en cultuur in de twee gewesten bevoegd is?

Maingain neemt hier de vlucht vooruit en stelt voor om de federatie te ‘versterken’ met àlle partijen die in de twee gewesten aan de macht zijn en zich te scharen achter investeringen in het Franstalig onderwijs.

In plaats van ook hier de coalitie MR-cdH te versterken, pleitte hij dus om de PS ook in de Franse Gemeenschap aan boord te houden. Maingain zat vrijdagochtend samen met Laurette Onkelinx, de voorzitter van de Brusselse PS.

Bijna vier weken nadat Benoit Lutgen de stekker trok uit zijn drie coalities met de PS, is hij op twee fronten vast gelopen. Want MR-voorzitter Olivier Chastel schiet de voorstellen van Maingain  niet af. Hij omschrijft ze als ‘een opening’ die hij nu wil analyseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud