PS grootste in Wallonië én Brussel

Jean-Claude Marcourt (PS) zou rechts graag in de oppositie houden ©BELGA

In volle verkiezingsavond leek de MR de PS even te overvleugelen, maar de socialisten blijven de grootste in het zuiden van het land. En in Brussel wippen ze zelfs over de liberalen.

De verkiezingsrace was zondagavond ongemeen spannend in Franstalig België. De liberale MR overklaste even de PS in de Kamer, maar kon die koppositie niet vasthouden. De PS liep maandagochtend zelfs nog fors weg van de MR. De PS haalt er 25 zetels, de MR strandt op 18 zetels. De PS verliest wel 4,8 procentpunt tegenover het resultaat van 2010, tot 31,1 procent. 

Maar de verschuiving die er in de nacht van zondag op maandag nog plaatsvond is opmerkelijk. Met 87 procent van de stemmen haalden de socialisten nog maar een nipte zege van 23 zetels, tegenover 21 zetels voor MR. Maar MR verloor in de laatste getelde stembureaus zowaar nog drie zetels. Twee daarvan gingen naar de PS, één naar Ecolo - een van de grote verliezers over de taalgrens.  

Zo werden de uitspraken van zondagavond dan toch waarheid. Premier Elio Di Rupo (PS) noemde de uitslag 'een mooi resultaat'. PS-voorzitter Paul Magnette onderstreepte dat de socialisten de grootste politieke familie van het land zijn. 

Waals Parlement

Ook in het Waals Parlement is de PS de grootste. Met 95 procent van de stemmen geteld wint de PS zelfs nog een zetel bij, ook al verliest het 1,8 procentpunt tot 31 procent. De provinciale uitslagen zijn zeer uiteenlopend. In Luik en Henegouwen, dé bolwerken van de socialisten, blijft de PS afgetekend de grootste. In Namen is het verschil minder groot. De liberalen vergroten dan weer de kloof in Waals-Brabant en zijn ze nu bijna twee keer groter dan de socialisten. In Luxemburg wipt de MR over de PS. 

En net als op federaal niveau was het ook op Waals niveau even bibberen en beven voor de PS. Dat had alle te maken met de volgorde waarin de resultaten binnenliepen. Aanvankelijk had de PS zondagavond een voorsprong van ruim 5 procentpunten omdat eerst de Luikse stemmen binnenkwamen. Naarmate Waals-Brabant meer begon te wegen kon de MR zijn achterstand reduceren tot een kleine vier procent. In de late avond kwamen de cijfers van Henegouwen binnen en liep de socialistische voorsprong weer op.

MR verliest dus op alle niveaus het pleit van de PS, maar dat trok MR-voorzitter Charles Michel zich niet aan op de verkiezingsavond. Naar eigen zeggen genoot hij van 'een van de mooiste verkiezingsavonden ooit'. Zijn partij MR is 'de enige die overal vooruitgaat', ondanks de scheiding tussen MR en alliantiepartner FDF na het communautaire akkoord in 2011.

De grote verliezer in Wallonië was Ecolo. De groenen verloren zowel op federaal als Waals niveau zwaar. Op Waals niveau liep dat verlies zelfs op tot 10 procent. De groenen vallen zo terug op 8,5 procent. Het cdH kon daarentegen goed standhouden en moest op federaals als Waals niveau maar een procentpunt prijsgeven. 

Brussel

In Brussel waren er technische problemen, waardoor de resultaten maar heel traag binnenliepen. Voor de Kamer in de kieskring Brussel heeft de MR het toch niet gehaald van de PS. De liberalen halen 23,1 procent, een stijging met 4 procentpunten. En dit ondanks de breuk met kartelpartner FDF. Die francofone partij haalt nu in haar eentje 11,3 procent.

De PS boekt een winst van 8,2 procentpunten tot 24,9 procent en wordt dus ook in Brussel de grootste. In tegenstelling tot in Wallonië krijgt Ecolo hier geen pak slaag en wint de partij zelfs 2,5 procentpunt tot 10,5 procent.

Door de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde verliezen alle Vlaamse partijen zwaar. De N-VA verliest 9,6 procentpunten tot 2,61 procent, Open VLD gaat van 7,2 naar 2,6 procent, de sp.a van 4,6 naar 1,9 procent en CD&V van 6,9 naar 1,6 procent.

Voor het Brussels Parlement zijn alle 717 bureaus sinds 11 uur geteld. De PS behoudt zijn 21 zetels, terwijl de MR er 6 verliest tot 18. Het FDF haalt 12 zetels.  Het cdH verliest 2 zetels tot 9, Ecolo wordt gehalveerd van 16 tot 8 zetels.

Aan Vlaamse kant wint Open VLD 1 zetel tot 5. De PTB en de PVDA hebben samen 4 zetels, Groen 3 (+1), de sp.a 3 (-1) en de N-VA wint 2 zetels tot 3. CD&V verliest 1 zetel tot 2, het Vlaams Belang houdt er 1 van de 3 over.

Duitstalig

Uit Duitstalige hoek bleef het tot vanochtend angstvallig stil. Door technische problemen in Eupen-Malmédy, kwam er gisterenavond geen enkele uitslag binnen. Om halftien vanochtend waren 27 van de 57 bureau's geteld. CSP blijft met 25,6 procent de grootste partij, ondanks een daling met 1,4 procentpunten. Het is nek-aan-nek met ProDG dat flink winst boekt van 17,5 naar 24,5 procent van de stemmen.

ProDG steekt daarmee PFF (14,3%) en SP (12,8%) voorbij. Die verliezen respectievelijk 3,2 en 6,5 procentpunten. Ecolo zakt ook hier stevig, van 11,5 naar 6,7 procent. Vivant, daarentegen, wint 7,8 procentpunten tot 15 procent.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud