'Walen leven niet op kap van Vlamingen'

Paul Magnette (PS) maakte in het Waals parlement een stand van zaken op. ©BELGA

'Leven we op de kap van de Vlamingen? Nee. En dat zal ook blijken'. Dat zei de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) in zijn tweede 'state of the union'.

Vergelijkbaar met de Septemberverklaring van de Vlaamse minister-president, is ook de Waalse regeringsleider Paul Magnette (PS) met de traditie gestart om jaarlijks een stand van zaken op te maken van Wallonië. Woensdag heeft hij dat voor de tweede keer gedaan in het Waals parlement.

Opmerkelijk genoeg stond zijn discours in het teken van de transfers tussen het zuiden en het noorden van het land. Dat lijkt weinig actueel, maar volgens Magnette is het dat wel. Hij verwees naar het initiatief van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die een nieuwe studie heeft besteld over de transfers.

En heel wat Walen maken zich zorgen over de toekomst, merkte Magnette op, want in de nieuwe financieringswet is voorzien dat de intra-Belgische solidariteit - lees: de transfers - worden afgebouwd tegen 2025 en dat Wallonië haar eigen lot dan volledig in handen zal moeten nemen.

Er is geen Waalse overconsumptie meer in de gezondheidszorg
Paul Magnette
Waals minister-president

Magnette verzekerde de Walen dat er geen reden tot ongerustheid is. 'Nee, Wallonië is geen regio die achterop loopt of een ontwikkelingsachterstand heeft', zei Magnette. De Waalse minister-president wees erop dat er voordien nooit zoveel werk was in Wallonië als nu.

Hij merkte op dat de Waalse economische groei tussen 2000 en 2015 gemiddeld 1,2 procent bedroeg. Dat is weliswaar minder dan de groei van 1,4 procent die Vlaanderen gemiddeld heeft gekend en van 1,3 procent in heel België, maar het is wel beter dan de groei van 1 procent in Brussel. En zelfs beter dan Duitsland en de eurozone, die respectievelijk een gemiddelde groei van 1,1 procent en 1,2 procent hadden. 'De fundamenten van onze economie zijn goed, wat aantoont dat onze politieke keuzes de juiste zijn', aldus Magnette.

De Waalse regeringsleider benadrukte ook dat de Walen niet op de kap van de Vlamingen leven. De solidariteit, zoals vastgelegd in de financieringswet, blijft beperkt tot 290,8 euro per Waal, becijferde Magnette. En dat is volgens de Waalse minister-president heel wat minder dan in andere federale staten, zoals Duitsland, Zwitserland en Canada.

Sociale bijdragen

Mijn diepste wens is dat de Walen niet langer nood hebben aan solidariteit
Paul Magnette
Waals minister-president

Voorts merkte Magnette op dat ook in de interpersoonlijke solidariteit - de transfers binnen de sociale zekerheid - de situatie veranderd is. 'Er is geen Waalse overconsumptie meer in de gezondheidszorg, de enige uitzonderingen zijn de kinderbijslag en de gehandicaptenuitkeringen'.

En waarom worden de transfers dan toch nog altijd op 6 à 7 miljard euro geraamd? Volgens Magnette is dat te verklaren omdat de inkomsten nog altijd vooral vanuit Vlaanderen komen. 'Twee derde van de sociale bijdragen komen van werknemers uit Vlaanderen. En de alternatieve financiering van de sociale zekerheid wordt ook vooral betaald door Vlamingen', erkende Magnette.

Zijn conclusie was dan ook dat Wallonië werk moet maken van werk, zodat ook de scheeftrekking binnen de inkomsten voor de sociale zekerheid wordt weggewerkt. 'Dat is een noodzaak, want mijn diepste wens is dat de Walen niet langer nood hebben aan deze solidariteit, en dat liefst zo snel mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content