Advertentie
Advertentie

Wallonië kiest voor indexsprong huurprijzen

Wallonië gaat al voor een indexsprong. ©BELGA

De Waalse regering heeft donderdagmiddag de indexsprong voor de huurprijzen goedgekeurd. De regering bevestigt daarmee, net zoals Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) zegt, dat over een indexsprong voor de huurprijzen sinds de zesde staatshervorming moet worden beslist op regionaal niveau.

De beslissing is opmerkelijk, want op federaal niveau woedt nog een discussie wie voor de indexering van de huurprijzen bevoegd is. Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben juristen gevraagd om zich over de kwestie te buigen.

Volgens de N-VA is de indexering van de huurprijzen een regionale bevoegdheid. Homans wil op Vlaams niveau geen indexsprong voor de huurprijzen, terwijl coalitiepartner CD&V daar wel voorstander van is.

Niet meer in 2015

De christen-democraten zien de indexsprong als een algemene inkomensmaatregel, die net zoals voor de Vlaamse ambtenaren en de leerkrachten, ook op de huurprijzen van toepassing moet zijn.

De Waalse regering wacht die juridische discussie dus niet af. De indexsprong op de huren treedt pas in voege na de indexsprong voor de lonen. Die komt er waarschijnlijk niet meer in 2015, zo zei het Planbureau dinsdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud