'Wallonië moet niet bang zijn om verantwoordelijkheid te nemen'

Jean-Claude Marcourt ©BELGA

'We moeten niet bang zijn om onze verantwoordelijkheid te nemen en onze competenties waarvan onze toekomst afhangt te verzekeren', dat zei Jean-Claude Marcourt, de voorzitter van het Waals parlement, op het feest van het Waals gewest.

'Institutionele hervormingen hebben geen enkele wezenlijke waarde. Ze zijn er alleen om het functioneren van de staat en zijn verschillende componenten te verbeteren in functie van de levenskwaliteit van de burgers', zei Marcourt ook naar aanleiding van de feestdag.

Marcourt verklaarde dat hij niet zou ingaan op de discussies en onderhandelingen die op een ander niveau gevoerd worden. 'Het is echter wel mijn plicht als voorzitter van het Waals parlement om te zeggen dat de verloochening van een ander en de minachting van de ander nooit een solide basis kunnen vormen om een politiek ten dienste van de hele bevolking op te bouwen, met bijzondere aandacht voor de minderbedeelden onder hen', zei hij nog.

'Respect, dat de bron is voor harmonieus samenleven, geldt zowel voor relaties tussen mensen als tussen instellingen.'

De parlementsvoorzitter haalde ook de coronacrisis aan. Hij verklaarde dat 'sommigen vonden dat Vlaanderen soms met argwaan, en zelfs minachting keek naar de initiatieven die in het zuiden werden genomen'.

Volgens Waals minister-president Elio Di Rupo hangt de toekomst van Wallonië af van al zijn burgers. Dat verklaarde hij tijdens zijn toespraak. 'De toekomst van Wallonië hangt af van ons gedrag, dat wil zeggen van vooral onze mentaliteit, onze wil, ons zelfvertrouwen', luidde het.

'Ik denk dat we ambitieuzer, creatiever en inventiever moeten zijn op alle niveaus. Onze voorouders waren erin geslaagd Wallonië tot een van de leidende economische grootmachten in de wereld te maken. Laten we net als zij vastbesloten zijn om grote dingen te doen. Laten we met onze middelen vandaag innoveren, al onze talenten benutten en vooruitgaan. Laten we de weg van durf, het nemen van risico's en ondernemerschap herontdekken', voegde Di Rupo er nog aan toe. 'Onze ambitie is duidelijk: van Wallonië een van de meest welvarende regio's van Europa maken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud