108 journalisten vermoord in 2013

De International Federation of Journalists (IFJ) zegt dat er in het voorbije jaar 108 journalisten werden vermoord tijdens hun dienstopdracht. De IFJ richt daarom een oproep tot alle regeringen om een einde te maken aan geweld tegen journalisten. Naast de 108 reporters die slachtoffer waren van gerichte aanvallen, bomaanslagen en vuurgevechten, lieten er nog 15 andere journalisten het leven door ongevallen tijdens hun werk. Het International Press Institute (IPI) maakte maandag gewag van 117 journalisten die omkwamen tijdens hun werk.

Volgens de IFJ kwamen het afgelopen jaar 2013 tenminste 108 verslaggevers en mediamedewerkers ergens op onze planeet om het leven bij gewelddadige aanvallen, bomaanslagen en vuurgevechten. De gevaarlijkste regio's voor reporters zijn Azië en het gebied rond de Stille Oceaan met 29 procent van de moorden, en het Midden Oosten en Arabische wereld met 27 procent. Het aantal moorden is wel met 10 procent gedaald tegenover het jaar 2012.

Bijna vanzelfsprekend voert Syrië (met 15 doden) de lijst aan van de landen met de meeste gewelddadige overlijdens van journalisten in 2013, maar ook het geweld en de corruptie op de Filipijnen (10 doden), de opstanden in Pakistan (10) en het terrorisme en de georganiseerde misdaad in Irak (13) en India (10) waren verantwoordelijk voor de dood van vele mediamensen.

De IFJ is blij dat de VN op 2 november via een resolutie een Internationale Dag van de Journalisten instelde en de resolutie, die een eind wil maken aan de straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten, voorlegde aan de plenaire vergadering. De VN-resolutie veroordeelt ondubbelzinnig alle aanvallen op journalisten en mediamensen via foltering, willekeurige moorden zonder vorm van proces, ontvoeringen en gevangenhoudingen, alsook intimidatie en stalking.

De IFJ stelt ook vast dat het geweld tegen vrouwelijke reporters toeneemt. Zes vrouwelijke journalisten verloren het leven tijdens hun dienst, vele andere vrouwelijke reporters werden slachtoffer van seksueel misbruik, intimidatie en discriminatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud