Advertentie

11.11.11 hekelt 'valse voorstelling' ontwikkelingshulp

Het geld dat ging naar de opvang van vluchtelingen, telde als ontwikkelingshulp. ©BELGA

De ngo 11.11.11 zegt dat de toename van de Belgische ontwikkelingshulp met 19,6 procent 'bezwaarlijk als echte hulp kan tellen.'

De Belgische overheid heeft een stijging van 0,07 procentpunt van het bruto nationaal inkomen (bni) aan ontwikkelingshulp gerealiseerd in 2016. De stijging (0,42 procent naar 0,49 procent van het bni) is 19,6 procent meer geld dan in 2015. Nu komt dit neer op 2,3 miljard dollar (2,17 miljard euro), blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Maar 11.11.11 noemt het geld dat gespendeerd wordt aan de opvang van vluchtelingen in België geen echte ontwikkelingshulp. 'Pakken we daarmee de structurele problemen aan?' vraagt de ngo in een persbericht. 'Iemand voorzien van bed, bad en brood is nodig en moet gebeuren, maar zal niets veranderen aan de problemen in het Zuiden.'

11.11.11 zegt ook dat 2016 'een klein lichtpunt' is in een algemene aanhoudende daling. De OESO zou verklaard hebben dat de huidige regering aan het einde van de legislatuur aan 0,38 procent zou uitkomen. Dat is het laagste bedrag sinds de regering-Verhofstadt I (1999-2003).

OESO-gemiddelde

Ook de 28 andere OESO-landen kennen een toename van de ontwikkelingshulp. Gemiddeld genomen spendeerden de OESO-landen 8,9 procent meer aan ontwikkelingshulp. Zonder het geld dat gaat naar de opvang van vluchtelingen is dat maar 7,1 procent. Het budget voor de hulp aan de armste landen is zelfs gemiddeld 3,9 procent gedaald.

'De overheden verdienen lof omdat ze de investeringen in ontwikkelingshulp hoog houden in moeilijke tijden. Maar het is onacceptabel dat de hulp voor de armste landen alweer daalt', reageert Angel Gurría, de secretaris-generaal van de OESO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud