Advertentie

18 leden Reuzegom naar rechter voor dood Sanda Dia

Student Sanda Dia kwam in 2018 om het leven bij een zwaar uit de hand gelopen studentendoop. ©rv

Achttien leden van de Leuvense studentenclub Reuzegom moeten voor de rechter verschijnen voor betrokkenheid bij de fatale doop van Sanda Dia (20). Tegen de beslissing van de Hasseltse raadkamer is hoger beroep mogelijk.

De Leuvense student Sanda Dia uit Edegem overleed op 5 december 2018 na een uit de hand gelopen studentendoop van de club Reuzegom. Als onderdeel van het ontgroeningsritueel moest Dia veel alcohol en een mengsel met visolie drinken. Hij zat bovendien lang in een koude put. Hij raakte onderkoeld, kreeg een hartstilstand en belandde in een coma. Hij overleed in het ziekenhuis.

De Reuzegommers staan terecht voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim.

De 18 Reuzegom-leden die bij de doop betrokken waren, zijn donderdag voor de Hasseltse raadkamer verschenen. Die besliste, na een zitting die altijd achter gesloten deuren plaatsvindt, dat ze allemaal voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. Ze staan terecht voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim.

Vertraging

De beslissing over de doorverwijzing van de Reuzegom-leden liep verschillende keren vertraging op. Advocaat Joris Van Cauter, die een van de leden van de studentenclub verdedigt, diende nog een wrakingsverzoek in tegen de voorzitster van de Hasseltse raadkamer wegens vooringenomenheid. Het hof van beroep in Antwerpen wees het verzoek vorige maand af.

Tegen de beslissing van de Raadkamer is hoger beroep mogelijk op basis van procedurele argumenten. De beklaagden hebben 15 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Een datum voor het proces is er nog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud