24 huiszoekingen in groot onderzoek naar mestfraude

©Wouter Van Vooren

Speurders hebben in ons land 24 huiszoekingen uitgevoerd in twee onderzoeken naar grootschalige mestfraude bij Quirynen Groep uit Merksplas en Fertikal uit de Waaslandhaven. De Tijd vernam dat er zelfs een permanente lozing in een beek is vastgesteld bij een van de bedrijven.

Zeventien mensen zijn opgepakt in twee gerechtelijke onderzoeken rond mestfraude en bendevorming rond de bedrijven Fertikal en Quirynen Groep. De onderzoeken zijn aan elkaar gelinkt en brachten donderdag zo'n 170 speurders op de been voor 24 huiszoekingen. Het zwaartepunt lag in Antwerpen met zestien huiszoekingen, maar ook in Oost-Vlaanderen, Limburg en West-Vlaanderen vielen speurders op verschillende plaatsen binnen.  Ook in Nederland waren op acht plaatsen huiszoekingen. Europol verleende bijstand bij de operatie.

In beide onderzoeken zijn aanwijzingen gevonden voor grootschalige fraude met mest. Het gaat over de export van grote niet-geregistreerde hoeveelheden mest en het manipuleren van analyse­resultaten van staalnames van mest. Ook zijn er vermoedens van meer­dere niet-­aangegeven afvalstromen die werden aangevoerd in biogasinstallaties. De invoer daarvan kan een impact hebben op het rendement van de installaties en zo op de berekening van de groenestroomsub­sidies van de Vlaamse overheid.

'Erg fraudegevoelig'

Onze milieuwet dient bij uitstek om Vlaanderen en alle Vlamingen die er leven te beschermen. Elke overtreding is puur crimineel gedrag.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Justitie en Handhaving

De twee onderzoeken zijn begin vorig jaar opgestart door het parket van Antwerpen. Eén onderzoek gaat over Quirynen Groep dat zijn hoofdzetel heeft in Merksplas. De Omgevingsinspectie had de voorbije jaren al verschillende milieumisdrijven vastgesteld bij de groep. Maar een recente doorlichting door de Mestbank bracht aan het licht dat er mogelijk ook gefraudeerd werd. De groep is zowel actief in de akkerbouw, de veeteelt, de voedingsindustrie (zuivel) als in de mestverwerking (covergisting en biogas).  Ze hebben dus de hele keten van A tot Z in handen en dat maakt de groep volgens het parket 'erg fraudegevoelig'.

De Tijd vernam uit goede bron dat de Vlaamse administratie donderdag bij de acties ook een permanente lozing van digestaat - een restproduct van biogasproductie - in een waterloop heeft vastgesteld die gebeurde bij één van de bedrijven van Quirynen Groep. De brandweer is opgeroepen voor het herstel en de bescherming van een aanpalend natuurgebied.

Het andere gerechtelijk onderzoek gaat over Fertikal, een van de grootste mestverwerkers van West-Europa, waarvan de familie Quirynen ook aandeelhouder is. Het bedrijf is gevestigd in de Waaslandhaven en is ook actief in Nederland. Ook hier had de Mestbank meerdere vergelijkbare onregelmatigheden vastgesteld in stalen.

Fertikal zou bij de verwerking van mest ook de strenge, door Europa verplichte, hygiënevoorschriften niet correct naleven. Grensoverschrijdende transporten van afval en mest zouden niet altijd correct zijn aangegeven. En het onderzoek breidt zich uit naar een geaccrediteerd labo dat mogelijk hielp bij het vervalsen van stalen en analyseresultaten.

Zowel bij Fertikal als bij Quirynen Groep was donderdag niemand bereikbaar voor een reactie.

Puur crimineel

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA), ook bevoegd voor Omgeving, was op de hoogte van de actie en heeft, aanvullend op de gerechtelijke en politionele actie, een bestuurlijke actie laten uitvoeren door het departement Omgeving en de Mestbank.

Over de inhoud van de dossiers en de identiteit van de betrokkenen kan de minister niets kwijt om het belang van het onderzoek niet te schaden. 'Deze grove inbreuken op onze mest- en milieuwetgeving raken iedereen. Het is laf, grotesk asociaal en een aanslag op ons milieu en de gezondheid van alle Vlamingen. Voor sjoemelen met mest, want daar gaat het om, bestaat geen excuus. Ik ben zeer tevreden dat het gerecht en mijn diensten met dit onderzoek paal en perk stellen aan criminelen die uit winstbejag het leefmilieu vergiftigen', zegt Demir. De Vlaamse overheid zal zich burgerlijke partij stellen in het gerechtelijk onderzoek, zodra dat mogelijk is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud