26 mei in 5 minuten

De koning start met de audiënties. ©BELGA

Het verkiezingsstof ging the day after langzaam liggen. Herlees hier de belangrijkste gebeurtenissen van de dag.

* De N-VA is na haar zege aan zet op elk niveau. De Vlaamse formatie start dinsdag, maakte N-VA al bekend. CD&V-kopstuk Kris Peeters beklemtoonde dat een regering zonder CD&V ‘vrijwel onmogelijk’ is. N-VA/CD&V is de enige mogelijke tweepartijencoalitie. Maar ook een klassieke tripartite zonder N-VA is mogelijk.

* N-VA wil snel een Vlaams akkoord en pas dan federaal gaan. Maar die werkwijze blokte Peeters alvast af. Er moet gelijktijdig federaal en Vlaams onderhandeld worden.

* Op federaal niveau botst de N-VA sowieso op de PS. Na een bloedstollende verkiezingsrace klopte de PS de MR, zowel in Wallonië als Brussel. PS-kopstuk Flahaut liet al weten niemand met een koninklijke opdracht te zullen blokkeren. De N-VA krijgt vrije baan, maar kan moeilijk om de PS heen. MR en cdH halen geen Franstalige meerderheid. Koning Filip startte het rondje audiënties en wil dat morgenmiddag al afronden.

* De verliezers van de verkiezingen likken hun wonden. Vlaams Belang gaat in oktober op zoek naar een nieuwe voorzitter, in de tussentijd blijft huidig voorzitter Gerolf Annemans aan het hoofd. Ondervoorzitter Chris Janssens moet op zoek naar het ‘waarom’ van de nederlaag. Ecolo kreeg aan Waalse kant klappen, met een verlies van 10 van de 14 zetels. ‘Een gedeelde verantwoordelijkheid’ klinkt het daar. Sp.a hield redelijk stand, maar gaat toch aan ‘kritische evaluatie’ doen om een sterke linkse formatie te worden.

* Door technische problemen waren er vandaag nog enkele late resultaten te noteren. Groen snoepte federaal nog een zeteltje af van N-VA na late resultaten uit Gent. In Brussel kwamen de resultaten ook later, net als in Eupen. Daar is er nog altijd geen volledige uitslag.

* Europees is N-VA de grootste met 26,7 procent. Open VLD nam in de loop van de nacht nog een zeteltje over van CD&V. Het half miljoen stemmen op Verhofstadt geeft de partij dus een (klein) duwtje in de rug. Kind van de rekening is oud-CD&V’er Vanackere, die niet naar het Europees halfrond kan.

* De christendemocratische EVP zwaait de scepter over dat halfrond, met 213 zetels. Ze troeven de socialisten af, die stranden op 190. Jean-Claude Juncker, kandidaat van de christendemocraten om Commissievoorzitter Barroso op te volgen, claimde alvast die post. Zijn socialistische tegenhanger Martin Schulz deed dat alvast ook, hij argumenteerde

dat het socialistisch verlies minder groot is dan dat van de EVP.

*De traditionele Europese fracties gaan alle achteruit, en verliezen grotendeels aan de eurosceptici. In Frankrijk zegevierde het extreemrechtse Front National (FN), in het Verenigd Koninkrijk blies de UKIP van Nigel Farage de traditionele partijen weg. De Nederlandse PVV van Geert Wilders gaf aan na de stembusslag een fractie te willen vormen met het FN van Le Pen en het Oostenrijkse FPÖ, maar of dat numeriek lukt, is erg onzeker   

Wil u (veel meer) duiding? Bekijk dan de videochat met politiek redacteur Bart Haeck en commentator Rik Van Cauwelaert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud