analyse

Nog 700 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis

©Mediafin

In de afgelopen 24 uur zijn 140 besmettingen geregistreerd. In totaal staat de teller op 58.907 sinds het begin van de corona-uitbraak. In dit dagelijkse geüpdatete overzicht bieden we u een handleiding bij de cijfers.

In de Belgische ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 32 covidpatiënten opgenomen, en waren er 29 sterfgevallen. Ook zijn 140 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse update van Sciensano, het wetenschappelijk centrum dat de overheid bijstaat in de coronacrisis.

De besmettingscijfers tonen dat enkele regio's zwaarder worden getroffen dan de rest van het land. Zo zijn  op de kaart duidelijke besmettingshaarden zichtbaar rond het Limburgse Sint-Truiden. Het nabijgelegen Alken is in relatieve cijfers de zwaarst getroffen gemeente. Het aantal besmettingen loopt er op tot 178 per 10.000 inwoners.

De tot crisismanagers gebombardeerde virologen kozen in de aanloop naar de piek van de pandemie voor een ander, betrouwbaarder kompas. De beste indicator om te testen of we de strijd winnen, is de druk op de ziekenhuizen. Het coronavirus is zo besmettelijk dat iemand twee tot drie anderen aansteekt - bij griep is dat 0,9 personen. Het betekent dat als corona de vrije baan krijgt, het zoveel mensen ziek maakt dat onze ziekenhuizen en artsen het niet meer kunnen bolwerken.

Stresstest

Het komt erop aan de groei van de ziekenhuisopnames, het aantal mensen aan beademing en de patiënten op de afdelingen intensieve zorg te drukken, om daarna te garanderen dat de toename van het aantal patiënten stilvalt, om dan de ziekenhuizen te zien leeglopen.

Vandaag liggen nog 700 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen. Op het hoogtepunt van de epidemie waren dat er bijna 7.000.

De stresstest voor onze ziekenhuizen bestaat erin het evenwicht te houden tussen het aantal bezette versus beschikbare bedden. Er zijn 2.700 bedden op de intensievezorgafdelingen, waarvan 2.300 voor Covid-19-patiënten. Als het nodig is, kan dat aantal nog stijgen. Bovendien is er een spreidingsplan om met zwaar zieke patiënten te schuiven tussen ziekenhuizen als ergens een capaciteitstekort ontstaat.

Met 137 mensen op de afdelingen intensieve zorg is minder dan de een vijfde van de huidige capaciteit ingenomen.

Elke dag mogen genezen verklaarde mensen het ziekenhuis verlaten. Het ziekbed van coronapatiënten kan weken kan duren en vraagt veel van de artsen. Een grote beddenrotatie is er niet, wat alles nog bemoeilijkt.

Dodentol

Een minderheid van de patiënten geneest niet. Het virus eist in ons land dagelijks mensenlevens. Het totale aantal doden is opgelopen tot  9.566 

Wereldwijd woedt een discussie over de mortaliteitsgraad van het virus: het percentage van de besmette coronapatiënten dat overlijdt. Bij ons is dat cijfer vrij hoog in vergelijking met andere door corona getroffen landen. In België worden de doden in woon-zorgcentra meegeteld, die in Vlaanderen de helft uitmaken van de totale Vlaamse dodentol.

In andere landen vallen die slachtoffers buiten de rapportering, waardoor ruis op de cijfers zit. Zowel de statistieken over het ware aantal besmette mensen als het aantal coronadoden zijn vrij omstreden. Was corona de hoofdreden van het overlijden? Want niet elke dode wordt post mortem getest.

Wel staat vast dat overal meer mensen sterven dan gemiddeld. Die oversterfte zal een graadmeter zijn van de dodelijke impact van het virus. Niet alleen de rechtstreekse - het aantal geregistreerde en vermoedelijke Covid-19-doden - maar ook de onrechtstreekse impact - mensen die levensnoodzakelijke behandelingen uitstellen.

Dankzij de lockdown heeft het virus meer tijd nodig om zich te verspreiden en te leiden tot een verdubbeling van de ziekenhuisopnames, de patiënten op intensieve zorg en de overlijdens.

De Belgische doden zijn in grote meerderheid ouder dan 65. Een groot deel van de oudere slachtoffers had bijkomende aandoeningen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, chronische ziektes en kanker.

Tests

Gemiddeld worden elke dag meer dan 10.000 mensen getest op het coronavirus. Begin maart lag dat aantal op zo'n 2.000 tests omdat onze klinische labo’s overrompeld werden door de intrede van het virus. De capaciteit kon daarna wel snel worden uitgebreid door de oprichting van een centraal testplatform dat ondersteund wordt door de Belgische farma- en biotechbedrijven. Door de verhoogde testcapaciteit en de afname van het aantal nieuwe besmettingen is er momenteel zelfs sprake van overcapaciteit. De laboratoria kunnen dus meer tests aan dan er dagelijks worden binnengebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie