40-tal specialisten en economen kraken Belgisch coronabeleid

' Te veel beslissingen die de afgelopen maanden werden genomen, hebben een ongefundeerde wetenschappelijke basis', zeggen de 40-tal ondertekenaars van een kritische open brief. ©AFP

In een striemende open brief aan de beleidsmakers zijn ruim 40 geneeskundige specialisten, advocaten en economen bikkelhard voor het Belgisch coronabeleid.

‘De aanpak van de Covid-19-gezondheidscrisis vertoont enorme tekortkomingen en is ontoereikend’, steken de ondertekenaars van wal in de brief. Onder hen onder anderen de gezondheidseconoom Lieven Annemans, de economen Geert Noels en Stijn Baert, en een reeks - vooral Franstalige - artsen en diensthoofden, en advocaten.

Ze stellen de legitimiteit van de adviserende experts in vraag. ‘De crisis wordt beheerd door een handvol deskundigen die op basis van onbekende en onduidelijke criteria aangesteld werden. Te veel beslissingen die de afgelopen maanden werden genomen, hebben een ongefundeerde wetenschappelijke basis. Al te vaak werd de directe en indirecte impact van de maatregelen onderschat', luidt het.

'De doeltreffendheid van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken moet grondig geëvalueerd worden', klinkt het verder.

Ze hekelen de impact van het beleid, zoals de ‘nefaste gevolgen voor de mentale gezondheid van de Belgische bevolking’. Over de economische impact schrijven ze dat ‘nooit eerder zoveel geld is geïnvesteerd om zo’n beperkt aantal levens te ‘redden’. Economisch is op dit ogenblik al 50 miljard verdampt.'

Voorts vinden de ondertekenaars dat de fundamenten van de medische ethiek 'volledig geschonden' zijn. 'Het meest illustratieve voorbeeld is dat van de ouderen in de residentiële zorg, die tegen hun wil werden opgesloten, beroofd werden van enige sociale interactie en geen beroep konden doen op adequate medische zorg, en dat allemaal voor hun eigen goed.'

Ze eisen de oprichting van nieuwe, multidisciplinaire werkgroepen 'die wetenschappelijk bewezen en doeltreffende maatregelen kunnen voorstellen, die in verhouding staan tot andere maatschappelijke en volksgezondheidsproblemen en zonder negatieve neveneffecten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud