42.000 beschadigde wagens na hagelstorm

De grote hagelbollen deden verschillende autoruiten barsten en zelfs breken ©BELGA

Volgens een schatting van de Belgische autoverzekeraars, hebben de felle hagelstormen van vorig weekend 42.000 wagens beschadigd. Het herstel zal nog een half jaar duren. Dat meldt het Nieuwsblad zaterdag.

Het uitblutsen van wagens een is een secuur werkje, dat tijd vraagt. 'Alles bij elkaar neemt de herstelling een volledige tot anderhalve dag in beslag', klinkt het bij de carrossiers.

Een rondvraag van de Tijd bij de Belgische carrossiers en glazenherstellers leerde al dat de omvang van de schade aan wagens 'ongezien' is. Omdat het om zoveel auto's gaat en een expert van de verzekering voor alle schadegevallen een bestek moet opmaken, kan het lang duren voor iedereen aan de beurt komt.

De carrossiers schatten dat de hagelschade daarom pas tegen het einde van dit jaar te kunnen herstellen. De totale kosten zullen waarschijnlijk oplopen tot enkele miljoenen euro's.

Enkel wie een omniumverzekering heeft, zal vergoed worden door de verzekeringen. Op vergoedingen van het rampenfonds kan het lang wachten worden, omdat getroffen gemeentes eerst een aanvraag moeten indienen om de schade te laten erkennen als ramp.

Karel van Eetvelt, topman van de ondernemersorganisatie Unizo, bracht vrijdag een bezoek aan de getroffen regio's in West-en Oost-Vlaanderen. 'We willen de ondernemers ondersteunen en kijken op welke tegemoetkoming ze recht hebben bij schade', aldus Van Eetvelt.

Unizo dringt aan op een snelle vergoeding van de schade, maar Van Eetvelt weet zelf op dit moment niet goed met wie hij daarover moet spreken. 'Op 1 juli wordt het rampenfonds overgeheveld van het federale naar het Vlaamse niveau. Ik hoop alvast niet dat dat het begin is van een lang pingpongspel tussen beide niveaus in dit dossier', besloot hij.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud