44.000 extra jobs verwacht dit en volgend jaar

Dat de Belgische economie heropleeft, is deze week te zien op de horecaterrassen. ©Photo News

De Belgische economie herstelt sneller en forser dan verwacht. En dat schept extra werkgelegenheid. Het Federaal Planbureau verwacht voor dit en volgend jaar 44.000 bijkomende banen.

De economie zou in 2021 met 5,5 procent groeien. Dat is beduidend hoger dan de vooruitzichten van februari. Toen ging het Planbureau nog uit van 4,1 procent groei, schrijft persbureau Belga.

Er is sprake van een breed gedragen herstel van de Belgische economie in 2021.
Planbureau

In 2022 zou dan een groei volgen van 2,9 procent, tegen 3,5 procent in eerdere prognoses. Het Planbureau spreekt dan ook van een 'breed gedragen herstel van de Belgische economie in 2021'. Vooral de investeringen maken daarbij dit jaar een inhaalbeweging.

Herstructureringen

Die groei levert extra jobs op, vooral dit jaar. Terwijl het Planbureau in februari nog uitging van een verlies van 30.000 jobs in 2021, wordt nu gerekend op 34.600 bijkomende banen dit jaar en 8.900 in 2022. Het Planbureau gaat er wel vanuit dat eens de steunmaatregelen die vandaag de arbeidsmarkt beschermen - met name de tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht - worden afgebouwd, dit najaar bedrijfssluitingen en herstructureringen volgen. De werkloosheid zou de komende twee jaar stabiel blijven.

Het economisch herstel zal dit jaar ook 1,7 procent meer koopkracht opleveren. Dankzij de steunmaatregelen van de overheid en de lage inflatie was ook vorig jaar het beschikbaar inkomen van de particulieren er al met 1,4 procent op vooruitgegaan. In 2022 zou de koopkrachtstijging beperkt blijven tot 0,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud