Advertentie

65.000 deelnemers aan klimaatbetoging in Brussel

Massale opkomst voor de klimaatbetoging 'Claim The Climate'. ©BELGA

De grootste klimaatmars ooit trok vandaag door Brussel. De politie spreekt van 65.000 deelnemers.

De bevolking geraakt steeds meer gesensibiliseerd rond  de klimaatproblematiek. De grootste Belgische klimaatbetoging ooit trok zondag door de straten van Brussel. Er waren volgens de politie 65.000 deelnemers. Dat zijn er beduidend meer dan de 10.000 à 15.000 in Oostende in 2015.

De klimaatmars werd georganiseerd door de organisaties Climate Express, de Klimaatcoalitie en BOS+n. De Brusselse politie ging vooraf uit van 20.000 tot 25.000 betogers voor de optocht Claim The Climate. De betoging gebeurde naar aanleiding van de start van het VN-klimaatoverleg in Katowice.

Klimaattop

Katowice ligt in het hart van Silezië, een stuk Polen dat diepe wortels heeft in de oude fossiele brandstoffen. De gaststad voor de VN-top heeft intussen van duurzaamheid en innovatie haar motto gemaakt. Die positieve impuls willen de organisatoren van de VN-klimaattop ook in het overleg tussen de 195 landen pompen.

Recente rapporten knagen aan de geloofwaardigheid van het klimaatakkoord van Parijs, dat drie jaar geleden werd beklonken. De inspanningen die de 195 landen van het klimaatakkoord intussen op tafel legden, volstaan bijlange niet om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Het beperken van de opwarming tot 1,5 graden Celcius lijkt nog verder weg. Twee grote spelers, de Verenigde Staten van Donald Trump en het Brazilië van Jair Bolsonaro, dreigen uit het akkoord van Parijs te stappen.

De opdracht voor de klimaatexperts, politici en ngo’s in Katowice is dan ook het verdrag van Parijs werkbaar te maken en de klimaatdoelstellingen realiseerbaar. Het is geen vijf maar een voor twaalf, zegt de Belgische onderhandelaar Peter Wittoeck.

De belangrijkste politieke vraag is hoe de klimaatambitie van alle partijen kan worden opgekrikt. Met wat nu op tafel ligt, stevent de wereld af op een onleefbare temperatuurstijging met meer dan 3 graden. Daarnaast moet het beleidskader worden uitgewerkt, met onder meer afspraken over hoe de landen hun uitstoot meten en de resultaten op een betrouwbare manier aan de rest van de wereld presenteren.

Europa speelt op de conferentie een belangrijke rol. Deze week nog herhaalde de Europese Commissie haar ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en zo de wereldwijde pionier te blijven van de koolstofarme economie. Tien EU-lidstaten dringen erop aan de klimaatambities nu al te verhogen. België is daar niet bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud