9 slechte evaluaties op 19.000 ambtenaren

Het nieuwe evaluatiesysteem van de federale ambtenaren lijkt een maat voor niets. Bij de FOD Financiën, veruit de grootste groep bij de federale ambtenaren, kregen maar 9 van de 18.838 ambtenaren een negatieve evaluatie. Dat melden de kranten van Mediahuis maandag.

Vorig jaar kondigde voormalig staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) het einde van de 'vaste benoemingen' voor federale ambtenaren aan. Een nieuw systeem moest de rotte appels er sneller uithalen. Daarbij zouden twee negatieve evaluaties volstaan om iemand aan de deur te zetten.

'Maar in de praktijk slaat het systeem echt op niets', zegt Marc Nijs, ACV-vakbondssecretaris van de FOD Financiën. 'Het is puur, plat tijdsverlies. Bazen kiezen massaal voor een voldoende omdat dat nu eenmaal veel gemakkelijker is.'

De vakbonden vragen zich dan ook af of er niet te veel tijd en energie geïnvesteerd wordt in die evaluaties. 'Er werken meer mensen aan dat systeem dan bij de Bijzondere Belastinginspectie.'

'Niet perfect'

Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) stelt het evalueren van ambtenaren op zich niet in vraag. Dat er zoveel ambtenaren geëvalueerd zijn, noemt hij bij monde van zijn woordvoerder al een grote stap vooruit. Dat dit van de eerste keer niet perfect verloopt, is volgens de minister niet onlogisch.

Er is binnen de overheid nog veel werk om die nieuwe cultuur, waar de evaluaties deel van uitmaken, ingang te doen krijgen. 'Zo'n cultuur komt er niet zomaar. Dat is een leerproces voor alle niveaus', aldus Vandeputs woordvoerder. Hij wijst er op dat deze resultaten enkel op één FOD slaan. De resultaten van alle overheidsdiensten komen nu binnen. Bedoeling is alles samen te leggen, tegen het licht te houden en te kijken waar bijsturingen nodig zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud