97 transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen

De snelwegparking in Jabbeke, op de E40 vlakbij de kust. ©BELGA

Tijdens een grootschalige controleactie in West-Vlaanderen zijn afgelopen nacht 97 vluchtelingen opgepakt die op weg waren naar Engeland.

In West-Vlaanderen hebben de lokale en de federale politie gisteren een van de grootste acties tegen transmigranten ooit gevoerd. De ordediensten controleerden van vijf uur 's namiddags tot één uur 's nachts, van Adinkerke tot Zeebrugge. Ze zetten ook een politiedrone in.

Transmigranten zijn mensen die illegaal op Belgisch grondgebied verblijven, maar hier geen asiel of verblijfsvergunning aanvragen omdat ze op weg zijn naar het Verenigd Koninkrijk.

'Alle middelen die we voorhanden hebben, hebben we gebruikt', zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé. 'Het ging ons vooral om de beeldvorming. Hoe bewegen de mensensmokkelaars zich en waar zitten de transmigranten?'

97 mensen werden opgepakt. In één bestelwagen werden zelfs 24 vluchtelingen gevonden. Er komen nog onaangekondigde acties.

Nog niet naar Steenokkerzeel

De transmigranten werden nog niet naar Steenokkerzeel gebracht. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakte maandag bekend dat daar een administratief centrum komt waar vingerafdrukken worden afgenomen en de transmigranten 24 uur worden vastgehouden.

Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontmoeten dinsdag de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid in Londen voor overleg over transmigranten.

De Belgen willen dat de Britten een gelijkaardige inspanning doen als in Calais. Zo zouden die laatsten kunnen meewerken aan de grenscontroles in Zeebrugge. Ook zouden ze bij de controles op snelwegparkings aanwezig kunnen zijn om de transmigranten te overtuigen dat het geen zin heeft naar Groot-Brittannië te reizen. De Britten zouden eveneens kunnen helpen met de bijkomende bescherming van de haven van Zeebrugge, somde Jan Jambon op.

Het is niet de eerste keer dat de minister met zijn Britse collega overlegt over de transmigranten. Enkele maanden geleden had hij al een ontmoeting met Javids voorganger. Woensdag bezoeken Jambon en Francken de haven van Zeebrugge om over extra beveiliging te praten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect