Advertentie
Advertentie

‘Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd probeerde proces af te kopen’

Francesco Vanderjeugd, de burgemeester van Staden. ©BELGA

Francesco Vanderjeugd heeft tevergeefs een minnelijke schikking proberen te treffen met het parket om een proces over verdachte vastgoedtransacties af te wenden. Dat meldt Krant van West-Vlaanderen.

Francesco Vanderjeugd, de burgemeester van het West-Vlaamse Staden (Open VLD), heeft via een minnelijke schikking geprobeerd een zaak over hem rond verdachte vastgoedtransacties af te handelen. Dat meldt Krant van West-Vlaanderen op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. Door een geldsom te betalen zou de strafvordering tegen Vanderjeugd vervallen en zou er geen proces komen. Het parket is niet op de vraag ingegaan.

Vanderjeugd werd in 2022 door Krant van West-Vlaanderen van belangenvermenging beticht. Hij zou met voorkennis gronden hebben gekocht om die later door te verkopen aan een projectontwikkelaar die in Staden een groot herontwikkelingsplan wou uitvoeren. Audit Vlaanderen schaarde zich achter die lezing, maar Vanderjeugd heeft altijd ontkend dat hij met voorkennis handelde.

Advertentie

Deze week raakte bekend dat het parket Vanderjeugd gedagvaard heeft. Hij moet in mei, enkele weken voor de federale verkiezingen, in de rechtbank verschijnen. Hoewel hij bij zijn onschuld blijft, zet Vanderjeugd een stap terug op de West-Vlaamse Kamerlijst van Open VLD. Hij verschuift een plaats, van eerste naar tweede opvolger. In oktober ambieert hij een derde ambtstermijn als burgemeester van Staden.

Op vragen over een mogelijke poging om het proces af te kopen wenst Vanderjeugds advocaat niet te reageren. Bij zijn dagvaarding meldde Vanderjeugd voor de vrijspraak te gaan. 'Nu weet ik eindelijk waar ik sta en waarvoor het parket mij voor de rechter wil laten verschijnen. Ik blijf herhalen, met de hand op het hart, dat ik altijd heb gehandeld in eer en geweten. Ik blijf daar rotsvast van overtuigd.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.