Advertentie
Advertentie

Tomorrowland riskeert 2 miljoen euro boete door te passen voor herbruikbare bekers

Op Tomorrowland mochten vorig jaar uitzonderlijk nog wegwerpbekers gebruikt worden. ©Photo News

Tomorrowland zal dit jaar de drank toch nog in wegwerpbekers aanbieden. Ook andere grote festivals zijn kritisch over de verplichting om voortaan met herbruikbare bekers te moeten werken.

Tomorrowland riskeert dit jaar 2 miljoen euro boete omdat het geen herbruikbare bekers wil gebruiken op het hele festivalterrein, ook al is dat wettelijk verplicht. Dat schrijft De Standaard en woordvoerster Debby Willemsen bevestigt het aan De Tijd. Volgens haar zullen op bepaalde plekken, zoals de camping, de vip en de backstage, wel herbruikbare bekers gebruikt worden, maar is dat praktisch nog niet mogelijk voor het hele terrein. Bovendien heeft het festival nog een stock van 3 miljoen wegwerpbekers die het niet zomaar wil vernietigen.

Met de beslissing om alsnog wegwerpbekers te gebruiken riskeert het festival een hoge boete. Sinds 2019 verplicht de wet evenementen om wegwerpplastic te bannen. Omdat veel festivals nog een grote stock van wegwerpbekers hadden, kregen de vier grootste festivals - Rock Werchter, Graspop, Tomorrowland en Pukkelpop - vorig jaar nog een uitzondering. Dit jaar hield bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) echter het been stijf. Festivals die niet voldoen, riskeren boetes tot 500.000 euro per dag, met een plafond van 2 miljoen euro.

Advertentie

Geen meerwaarde

'We hadden gehoopt nog een uitzondering te krijgen, want we hadden onze zaak goed beargumenteerd', zegt Willemsen. 'Toen die er niet kwam, was het te laat om alles nog om te gooien. We wachten nu tot we de rekening effectief krijgen.' Het festival bekijkt intussen hoe volgend jaar wel met herbruikbare bekers kan worden gewerkt, zonder dat dat de ervaring van de festivalgangers te veel beïnvloedt of overlast geeft voor de buurt. 'Na de zomer gaan we bekijken welk systeem een optie kan zijn.'

De kwestie beroert ook de gemoederen bij de andere grote festivals. Rock Werchter riep na het festivalweekend op het systeem van de herbruikbare bekers te herevalueren. Het festival wees op de enorme logistieke en financiële impact, met 1 miljoen euro meerkosten, en vraagt zich af of er geen betere alternatieven zijn.

Ook Pukkelpop is kritisch, zegt woordvoerder Frederik Luyten, al voert het festival dit jaar wel herbruikbare bekers in. 'We hadden al een goed systeem, met recycleerbare bekers, waardoor we een circulair verhaal konden brengen. Nu moeten we veel aanpassingen doorvoeren, bijna 200 man extra personeel aanwerven en kijken we aan tegen fors hogere kosten. We zien daar niet per se de meerwaarde van in.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.