Advertentie

Aanschuiven door strengere controles

©BELGA

Wie vanaf 7 april de Schengenzone in of uit wil, zal langer moeten aanschuiven op de luchthavens, in het treinstation en in de havens. Want dan verstrengen de identiteitscontroles.

De federale politie gaf vrijdag tekst en uitleg in een persbericht. Tot voor kort kon de reiziger vrij vlot voorbij de grenscontrole. Over het algemeen controleerde de politie de geldigheid en de echtheid van het identiteitsdocument en keek ze of de foto overeenstemde met de persoon die voor hen stond. Dat verandert vanaf 7 april.

Voor wie binnen de Schengenzone reist, blijven de regels hetzelfde. Wie echter de Schengenzone wil verlaten of betreden, wordt strenger gecontroleerd. Een nieuw artikel in de Schengengrenscodereglementering verscherpt de veiligheidsmaatregelen en bepaalt dat de grenspolitie voortaan elke reiziger in de politionele databanken moet checken. Onder meer de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Afrika en Azië liggen niet in Schengen.

De strengere grenscontroles zijn van toepassing aan alle Schengen-grensdoorlaatposten, meer bepaald de luchthavens Brussels Airporrt (Zaventem), Bierset, Gosselies, Deurne, Oostende en Wevelgem. Die grondigere controles gelden ook voor wie de trein naar Londen neemt en voor wie via de haven van Gent, Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort de Schengenzone wil verlaten of binnenkomen. Daar mag je je dus verwachten aan iets langere wachttijden.

De politie vraagt dan ook aan alle reizigers om zich hierop voor te bereiden en op tijd te komen zodat hun reis vlekkeloos kan starten.

'De ervaring leert dat personen die geseind staan, nadat ze verschillende malen door een politiedienst werden uitgenodigd, juist voor hun vertrek tegen de lamp lopen', zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. 'We nemen elke seining ernstig. Dat betekent: contact opnemen met het parket of met de politiedienst die de seining uitschreef. Wie dus weet dat hij bijvoorbeeld zijn woonstverandering niet gemeld heeft of zijn verbod tot sturen nog moet tekenen, springt best voor zijn reis eens binnen in het politiekantoor'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud