Advertentie

Aanslag op Europese Commissie in Brussel verijdeld?

©ANP

Het federaal parket heeft de voorbije maanden verschillende aanslagen in ons land verijdeld. Die werden beraamd door ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie IS. Dat onthulde De Tijd zaterdag, waarna de Nederlandse omroep NOS gewag maakt van een verijdelde aanslag op de Europese Commissie in Brussel. Volgens CNN bereidden vijf IS-aanhangers aanslagen voor in Europa.

Het gerecht en de veiligheidsdiensten hebben de informatie bewust verzwegen om de bevolking niet ongerust te maken. Maar nu bevestigen verschillende bronnen dat het gaat om aanslagen ‘vergelijkbaar met de aanslag die de Franse Syriëstrijder Mehdi Nemmouche pleegde tegen het Joods Museum in Brussel’. Het is dan ook belangrijk te melden dat de verdachten zijn aangehouden en nog altijd in de gevangenis zitten.

Over de concrete doelwitten van de verijdelde aanslagen wil niemand details geven, ‘om veiligheidsredenen en om de lopende onderzoeken niet te dwarsbomen’. In één geval had het federaal parket lucht gekregen van een concreet project voor een aanslag en is meteen ingegrepen, ook al zou de tussenkomst het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek bemoeilijken. In een ander dossier is eveneens ingegrepen, ook al wisten de speurders niet wat het concrete ‘project’ was. De speurders wisten wel dat de verdachten klaar waren om toe te slaan.

Het is de eerste keer dat bekend raakt dat Belgische Syriëstrijders of sympathisanten van Islamitische Staat (IS) concrete plannen hebben voor aanslagen. Het federaal parket noch het antiterreurorgaan Ocad wil informatie geven over het nieuws.

De Nederlandse openbare omroep NOS meent wel concreet te weten dat het Belgische gerecht aanwijzingen heeft dat jihadisten uit het Nederlandse Den Haag plannen hadden om een aanslag te plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel. De twee verdachten , een man en een vrouw van Turkse afkomst, werden begin augustus op  Brussels Airport opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Vermoedelijk waren ze in Syrië geweest. De eurocommissarissen zouden geen persoonlijk doelwit geweest zijn, meldt de NOS.

Volgens CNN zijn naast het koppel nog drie andere vermoedelijke leden van dezelfde beweging gearresteerd. De arrestaties vonden plaats in België, Nederland en Turkije. De vijf IS-sympathisanten worden ervan verdacht terroristische aanslagen in Europa voor te bereiden.

De Europese Commissie zegt in een reactie 'geen informatie ontvangen te hebben over specifieke dreigingen', en verwijst door naar de Belgische en Nederlandse autoriteiten.

Volgens de NOS worden er in het Belgische onderzoek nog meer jihadisten uit Nederland gezocht. Het onderzoek richt zich op Turkse Nederlanders die banden zouden hebben met jihadistische netwerken. De in augustus aangehouden verdachten komen uit Den Haag, maar zouden ook regelmatig in Brussel verblijven. In hun Brusselse appartement vond de Belgische justitie behalve jihadistisch materiaal ook vuurwapens en een kogelwerend vest

Negentig Belgische Syriëstrijders zijn inmiddels teruggekeerd naar ons land. ‘We gaan ervan uit dat één op de negen zinnens is een aanslag te plegen. Dat is een conservatieve schatting, zeker als je de mensen meerekent die logistieke steun geven bij aanslagen’, zeggen bronnen.

De politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten verdrinken in het werk. 325 namen zijn bekend van Belgen die naar Syrië vertrokken. Maar het werkelijke aantal ligt hoger, allicht tegen de 400. ‘Sinds eind augustus zien we een nieuwe golf van vertrekkers. Het probleem overstijgt ruimschoots de capaciteit van onze diensten. Er zijn tien mensen bezig met het online volgen van de Belgische jihadi’s. We zitten boven onze limiet.’

De 90 terugkeerders stellen nieuwe problemen. ‘Een deel van hen moet 24 uur per dag geschaduwd worden, zeven dagen op zeven. Dat vraagt zeer veel manschappen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud