'Aanvullend pensioen kost overheid jaarlijks 2,8 miljard euro'

Minister van Pensioenen Karine Lalieux. ©BELGA

Het fiscaal gunstregime voor de tweede pensioenpijler kost de overheid jaarlijks 2,8 miljard euro. Dat heeft het Planbureau berekend op vraag van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).

Het Planbureau becijferde concreet hoeveel belastinginkomsten het zou schelen mocht het aanvullend pensioen van de tweede pijler belast worden volgens het algemene belastingstelsel voor spaarproducten. Als dat geen impact zou hebben op het totale bedrag van de stortingen, zou dat de overheid in 2018 3,5 miljard extra inkomsten hebben opgeleverd: 2,1 miljard euro bij de werknemers en 1,26 miljard euro bij de zelfstandigen.

Het Planbureau gaat er echter vanuit dat de werkgevers minder zullen storten bij een afschaffing van het gunstregime. In dat geval zouden de gemiste inkomsten neerkomen op 2,82 miljard. Het is de eerste keer dat duidelijkheid wordt geschapen over de inkomsten die de staat misloopt door het fiscaal voordeel voor de tweede pijler, klinkt het op het kabinet-Lalieux.

Er wordt niet geraakt aan verworven rechten.
Kabinet minister van Pensioenen Karine Lalieux

De PS-minister werkt aan een grondige pensioenhervorming. In september moet daarover meer duidelijkheid komen. Lalieux wil in het kader van die hervorming de tweede pensioenpijler socialer en rechtvaardiger maken. 'Daarbij wordt evenwel niet geraakt aan verworven rechten', beklemtoont haar kabinet.

Toch lijkt het te getuigen van een nogal ideologische visie om een fiscaal instrument dat in het leven geroepen werd om het lage wettelijk pensioen aan te vullen als een kostprijs te beschouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud