Advertentie

ABVV naar Cassatie tegen veroordeling voor snelwegblokkades

Militanten van de socialistische vakbond blokkeerden in 2015 een snelweg nabij Luik tijdens een nationale stakingsdag. ©BELGA

Het hof van beroep heeft dinsdag 17 militanten en leiders van ABVV-FGTB veroordeeld. Ze werden vervolgd nadat ze het viaduct in Cheratte nabij Luik hadden geblokkeerd bij acties in oktober 2015. De socialistische vakbond trekt nu naar Cassatie.

Tijdens een stakingsdag op 19 oktober 2015 blokkeerden ongeveer 300 manifestanten het viaduct van de snelweg E40 in Cheratte, een deelgemeente van Wezet in de provincie Luik. Die actie had grote gevolgen. Er werden vernielingen aangebracht aan het viaduct en dokters en chirurgen stonden geblokkeerd in de ontstane files.

De correctionele rechtbank van Luik had 17 vakbondsleden, onder wie ABVV-voorzitter Thierry Bodson, in november vorig jaar veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van 15 dagen tot een maand en boetes tot 600 euro.

Het stakingsrecht vormt volgens de rechters in Luik geen rechtvaardigingsgrond voor het opzettelijk hinderen van het verkeer.

Maar de vakbond was in beroep gegaan tegen die uitspraak. Voor het hof van beroep hebben de 17 opnieuw de feiten aangevochten. Ze stelden dat ze zich hadden aangesloten bij een blokkade die al eerder was ingesteld en dat de actie werd verstoord door relschoppers die geen deel uitmaakten van de vakbond.

Maar in een uitgebreid arrest bepaalde het hof van beroep dinsdag dat de beklaagden zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan het opzettelijk hinderen van het verkeer en dat het stakingsrecht niet als rechtvaardigingsgrond daarvoor kan worden aangevoerd.

De leiders van de beweging zijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van een maand en boetes van 200 tot 350 euro. De militanten hebben 15 dagen voorwaardelijk gekregen.

Vrijheid van meningsuiting

De socialistische vakbond legt zich niet neer bij het arrest. 'Voor het ABVV vormen dit besluit en de argumenten die eraan ten grondslag liggen een kwaadwillige belemmering van de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om actie te voeren en de uitoefening van het stakingsrecht', zo klinkt het in een mededeling. 'Kortom, dit besluit vormt een belemmering voor de uitoefening van democratische rechten. Niet alleen voor vakbonden maar voor alle protestbewegingen.'

Het ABVV zegt daarom naar het Hof van Cassatie te willen stappen. 'En wij zijn vastbesloten onze rechten te doen gelden in Straatsburg, voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud