ACV juicht toe dat Belgen niet flexibel zijn

ACV-topman Marc Leemans. ©Photo News

'Nacht- en ploegenwerk is zeer belastend voor de gezondheid’, reageert de christelijke vakbond ACV op cijfers van het Steunpunt Werk over flexibiliteit van werknemers.

Belgische werknemers werken minder ’s avonds, ’s nachts en in het weekend dan werknemers in de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit de recentste cijfers, voor 2018, van het Steunpunt Werk. ‘Goed nieuws, want nacht- en ploegenwerk is zeer belastend voor de gezondheid’, reageert de christelijke vakbond ACV.

3%
Nachtwerk
In België werkt slechts 3 procent van de werknemers ’s nachts.

Slechts een op de tien werknemers werkt op uren die sterk afwijken van het klassieke nine-to-fiveregime. Alleen het weekendwerk is de afgelopen jaren toegenomen.

Uit de cijfers blijkt dat 3 procent van de Belgische werknemers ’s nachts werkt. Dat percentage bleef de afgelopen jaren stabiel en er is ook amper verschil tussen Vlaanderen (3%), Wallonië (3,1%) en Brussel (2,8%). Daarmee zit België onder het Europese gemiddelde van 5,7 procent.

Niet alleen op het vlak van het nachtwerk toont de Belgische arbeidsmarkt zich minder flexibel dan de rest van Europa. Ook wat betreft avond- en ploegenarbeid zit België onder het gemiddelde. 8,2 procent van de werknemers in België werkt ’s avonds (tegenover een Europees gemiddelde van 13,2%). 7,4 procent werkt in shiften, terwijl het Europese gemiddelde op 18,3 procent ligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud