ACV richt vakbond op voor zelfstandigen zonder personeel

Ons land telt 430.000 zelfstandigen in hoofdberoep zonder personeel, 120.000 zelfstandigen in bijberoep zonder personeel en 250.000 bijklussers. Het gaat om intellectuele en creatieve beroepen, ondermeer in de IT.

De christelijke vakbond gaat van start met United Freelancers, een afdeling die zelfstandigen zonder personeel, freelancers en bijklussers moet aanspreken, organiseren en verdedigen.

'We willen namens hen ook collectief onderhandelen met de klant/werkgever op het niveau van de onderneming, de hele sector en op nationaal niveau', zegt ACV-voorzitter Marc Leemans dinsdag in het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Ons land telt 430.000 zelfstandigen in hoofdberoep zonder personeel, 120.000 zelfstandigen in bijberoep zonder personeel en 250.000 bijklussers. Het gaat om intellectuele en creatieve beroepen in onder andere de IT, journalistiek en vertaalsector, in transport en koerierdiensten, de horeca en de bouw.

'Anno 2019 beschouwen werkgevers zelfstandigen en werknemers als inwisselbaar', meent Leemans. 'Een zelfstandige 'tewerkstellen' laat werkgevers toe de sociaalrechtelijke bescherming en rechten af te wentelen. Tegelijk heeft zo'n zelfstandige vaak dezelfde verplichtingen als zijn of haar collega in dienstverband. Hij of zij heeft dus ook recht op goede arbeids- en loonvoorwaarden.'

United Freelancers zal niet alleen de belangen van freelancers behartigen, maar hen ook professionele ondersteuning geven op het vlak van fiscaliteit en boekhouding. Het lidmaatschap kost 17,32 euro per maand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud