Advertentie

Advies Nationale Bank over spaarrente wordt geen gesneden brood

Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank. ©BELGA

Wordt een advies van de Nationale Bank de opstap naar een hogere minimumrente op spaarboekjes? Af te wachten. ‘Het verhaal is zeer genuanceerd.’

Zoals verwacht is het federale kernkabinet het donderdagavond nog niet eens geraakt over een manier om de banken aan te zetten hun spaarrentes op te trekken. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die het debat aanzwengelde door de banken een aanmaningsbrief te sturen, blijft erbij dat de stabiliteit van de sector niet gegarandeerd is als de overheid in de markt ingrijpt. Ook de liberalen zitten op de lijn dat de banken wat tijd moeten krijgen om zelf hun rentes te verhogen.

In de wandelgangen van de Nationale Bank luidt het dat de uitspraken die gouverneur Pierre Wunsch in maart over de spaarrente deed niet noodzakelijk nog actueel zijn.

Dat de pleidooien voor dwangmaatregelen van groenen en socialisten plots luidruchtige bijval kregen van de N-VA, maakt de positie van CD&V en Open VLD niet meer zo comfortabel. Het linkse pleidooi kan nog moeilijk weggezet worden als een communistisch idee. En in een debat over smeltende spaarcenten wil je als politicus ook niet als de verdediger van de banken gepercipieerd worden, zelfs al zijn er redenen voor een genuanceerd discours.

De socialisten benadrukken dat hun wetsvoorstel - het koppelen van de spaarrente aan de ECB-rente - niet onredelijk is en maar een derde van de bankwinsten afroomt. Daarom kon Van Peteghem niet anders dan het kernkabinet meedelen dat hij het wetsvoorstel van Vooruit aan de Nationale Bank (NBB) zal voorleggen. Die moet een advies geven.

Wunsch

De linkse partijen beschouwen dat als een eerste stap in de goede richting. Was het niet NBB-gouverneur Pierre Wunsch die in maart als eerste voor een hogere spaarrente pleitte? Maar een navraag bij de Nationale Bank leert dat het advies geen gesneden brood wordt. ‘Het is een genuanceerd verhaal’, valt te horen.

De gouverneur is ontstemd over een artikel van Het Laatste Nieuws van deze week, dat de indruk gaf dat hij een nieuw pleidooi lanceerde om de rentes op te trekken. De Nationale Bank benadrukt dat Wunsch helemaal geen nieuwe oproep heeft gelanceerd. Hij sprak alleen in maart over de rentes, ‘en wat hij toen zei, is niet noodzakelijk nog actueel’, valt in de wandelgangen te horen.

In de regering gaat CD&V ervan uit dat de politieke druk van de voorbije weken de banken in beweging zal zetten, maar dat het nog kan duren tot een nieuwe ECB-vergadering midden juni. Ook de socialisten geloven dat er een verhoging zit aan te komen, ‘maar te weinig’.  

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud